Късметлия или сладкодумец?

Късметлия или сладкодумец?

03/07/2019 Off By nina

Хърватинът Фране Селак е спечелил репутацията на най-щастливия човек в света (или най-нещастният, зависи как ще погледнем на историята му). Твърди се, че е оцелял след катастрофа с влак, катастрофа със самолет и още една злополука – и това е само началото!

Този скромен човек е роден в Хърватия през 1929 година. Той води обичаен живот на учител по музика, докато съдбовно пътуване с влак през 1962 г. не слага началото на верига от невероятни събития.

снимката е взета от История самого везучего человека на Земле, которая не оставит равнодушным даже камень

Влакът от Сараево до Дубровник излиза от релсите и пада в реката. Според Селак 17 души са загинали, но той е успял да доплува до брега, отървавайки се само със счупена ръка и хипотермия.

На следващата година Фране пътува със самолет от Загреб до Риека. Той разказа как заради повреда в самолета вратата се отваря и машината се разбива. Този път 19 са загиналите, а неуязвимият Селак е намерен в купа сено. Събудил се в болницата, уплашен, но цял и непокътнат.

Следва катастрофа с автобус, в който Селак пътувал. През 1966 г. автобусът отново паднал в река. Четирима души загинаха, но той останал невредим.

Минават няколко години, докато през 1970 г. в колата на Селак избухва газов резервоар, точно по средата на магистралата! Както може би се досещате, той отново оцелява. През 1973 г., поради неизправност на горивната помпа, колата му се облива с бензин и се запалва, но Фране отново остава жив.

Накрая, през 1995 г., Фране отново смачкал автобус в центъра на Загреб. Година по-късно той оцелял след седмата и най-известната катастрофа: камион,, изгубил контрол по планински път, се забил с пълна скорост в Skoda-та на Фране. Селак успял да скочи в последния момент, преди колата му да бъде погълната от пламъците.

Трябва да се отбележи, че седемте катастрофи на Селак предизвикват много съмнения. Самият той доброволно говори за тях при всяка възможност, твърдейки, че много нещастия са му донесли и много страдания.

– В един момент почти не ми останаха приятели – казва той. – Мнозина не искаха да общуват с мен, защото мислеха, че имам лоша карма.

Всъщност няма официално потвърждение, че тези инциденти са станали (което е особено подозрително в случая на катастрофата на самолета и влака). Може би Фране Селак добавя нещо и от себе си и е възможно всичко това да е измислица.

Но един факт е доста надежден. В средата на 2000 г., щастието изведнъж се усмихна на Селак: той спечели 800 000 евро в хърватската лотария. С тези пари си купил луксозно имение, което продава през 2010 г. и се връща към скромния си живот с петата си съпруга.

– На моята възраст се нуждая само от моята Катарина. Парите не са от значение. Когато тя се появи в живота ми, осъзнах, че съм наистина благословен от съдбата.

Фране похарчил остатъка от парите си за операция на бедрото и построил олтар на Дева Мария, на която сърдечно благодари за доброто си състояние.

Превод – Нина Жишева