Лабораторно създадено месо

Лабораторно създадено месо

22/02/2019 Off By martha

„Чисто месо“ е нов революционен начин за набавяне на месо. То е създадено в лаборатории, като използват клетки, който размножават. От научна гледна точка, този процес е доста вдъхновителен.

Това е начин да се избегне масовото убийство на животни и потенциално е доста по-екологичен, тъй като използва по малко земя, вода и енергия. Това е обещанието, което учените, разработващи „чисто месо“ дават. Проблемът идва със предразсъдъците на хората относно всичко създадено в лаборатория. Наричат го ненатурално и грешно. Въпреки общественото мнение, ако успеем да преглътнем презумпциите си, това месо може да помогне за нахранването на нарастващото население. Също така предоставя това по по-етичен и устойчив начин. Учените вярват, че хората бързо биха свикнали със лабораторно създаденото месо ако вкусът и текстурата са точни. Текущо не е позволено за консумация от външни хора извън компанията, тъй като твърдят, че е важно да бъде направено колкото се може по-близо до истинското месо, за да се избегне лошата преса.

Как точно се създава чистото месо?

Техниците взимат малка проба тъкан от животно, филтрират го и изолират клетките, който могат да размножат. Това означава, че трябва да бъде предоставена топлина и достатъчно кислород, както и да бъдат захранвани със сол, захар и протеини. Този процес измамва клетката, която си мисли, че е все още в тялото на животното. Тя натурално почва да се размножава. Въпреки, че могат да създадат мускул, мазнина и свързваща тъкан, голямото препятствие е да ги създадат по начина, по който ние сме свикнали да приемаме месото.

Казват, че текущо никой не е дори близо до лабораторно създадена пържола. Самата текстура има голямо значение за аромата и вкуса на продукта. Голямата цел на компаниите, който са се захванали със тази на пръв поглед непосилна задача, не е да създадат фантастично, вкусно месо, а просто месо, което има вкус на месо. За моментът проблемът е в самата големина на месото и текстурата, което трябва да се постигне. Със опити, експерименти и може би провали, в близкото бъдеще изхранването на населението може да стане поне малко по-лесно.

Автор: Мартина С. Попова