Лавандула – приказка в лилаво

Лавандула – приказка в лилаво

27/12/2018 Off By djani

Лавандулата – е едно от най-ароматните цветя. Това красиво цвете е познато не само заради приятният си външен вид, но и заради многото полезни свойства, които човек използва.

            Според легендите римляните са добавяли лавандула към баните си за свежест и аромат, затова наричат ​​това растение лавандула, от латинската лава – да се измие.

В древни времена лавандулата е  била от голямо религиозно, културно и търговско значение. Древните египтяни отглеждали лавандула в свещената градина на Тива.  Лавандулата е била важен предмет на международната търговия и е съпровождала благородни хора през целия си живот и дори след смъртта им – тя  е била част от балсамиращи мехлеми.

            Лавандулата  може да се окачи в гардеробите  като средство за борба с молци и други вредни насекоми.  

            Много градинари и ландшафтни дизайнери по света все още използват лавандулата като неразделна част от двора, парковете и градините на устройството.

             Римляните въвеждат лавандулата в Европа и оттогава тя се отглежда от монаси в манастирските градини. По-късно, когато се обръща повече внимание на ароматните и медицински качества на растенията, лавандулата се отглежда в големи количества и се продава на пазарите. От 17-ти в. лавандулата се отглежда индустриално във Франция за производство на парфюми.

            Японците установяват, че като прилагат лавандуловото масло като  ароматизатор за въздуха  в магазините, продажбата на стоки се увеличава, тъй като уникалният аромат на лавандула влияе върху психичното състояние на човек, той иска да бъде в тази стая по-дълго, настроението му се повишава и  купува по-вече стоки.

            Отличителна черта на този известен храст е способността да расте бързо. Що се отнася до френската лавандула, тя може да се намери в тропиците, субтропиците и умерената климатична зона, но основната зона е Западна Европа.

            Нектарът от лавандула е много атрактивен за пчелите и затова това растение е отлично медоносно растение.

Лавандула се използва за създаване на отвари, тинктури и балсами, които утоляват жаждата, увеличават общия тонус и настроението, и също така нормализират дейността на стомашно-чревния тракт. В източната медицина лавандулата се използва като съставка в лекарствата за заболявания на сърдечно-съдовата и нервната системи. Традиционната наука, от своя страна, използва лавандулата като средство за лечение на камъни в бъбреците, увреждане на черния дроб, възпаление на пикочния мехур, артрит, възпаление на ушите и бронхит. Това растение е в състояние да облекчи спазми във всяка област на човешкото тяло.

            Много от световно известните марки в областта на козметиката и парфюмерията използват многобройните полезни качества на лавандулата. На нейната основа се правят парфюми, сапуни, кремове, лосиони, бои, сенки, маски и други средства за поддържане на добър външен вид.

            На пръв поглед френската лавандула изглежда обикновена растителност с приятен външен вид и мирис. Но в действителност нещата са много различни. Това цвете е достатъчно дълбоко влязло в много сфери на човешката дейност, придобило е  голямо търсене и популярност сред масите.

Неочаквано, но факт е, че сладкиши, кремове, лекарства и чайове се правят с лавандула.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани