Леден вулкан на астероида Церера – нещо, което човечеството вижда за пръв път

Леден вулкан на астероида Церера – нещо, което човечеството вижда за пръв път

09/07/2019 Off By nina

На повърхността на астероида Церера откриха огромен криовулкан, който надхвърля по размер всичко, което човечеството е виждало в пространството досега, пише The Mirror.

Височината на планината е над четири хиляди километра. Състои се от лед, който се издига от дълбините на планетата по време на поредица от студени криовулканични изригвания.

НАСА представи снимка на гиганта на име Ахуна Монс.

Ахуна Монс е най-високата планина на планетата-джудже Церера, която се върти около нашето Слънце в главния астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер.

Според една от хипотезите на учените Ахуна Монс е леден вулкан, образуван скоро след силно въздействие върху противоположната страна на планетата джудже, който фокусира сеизмичните вълни.

Материалът на планината може да представлява различни светлоотразяващи вещества като воден лед или сол, които вече сме виждали в други снимки на Церера, изпратени от сондата Dawn.

Спомнете си, че Церера е била открита в самото начало на XIX век. Не е открита случайно – астрономите отдавна са предполагали, че трябва да има друга планета между Марс и Юпитер.

Независимо от факта, че планетата е била открита преди повече от 200 години, първото пълно проучване е проведено едва през 2015 г., когато сондата на Dawn влезе в орбитата на Церера.

Това проучване помогна да се установи, че повърхността на Церера е относително гладка, а около нея има много водни пари. Анализът на масата на планетата показа, че на нея трябва да има много вода.

Ново проучване показва, че в миналото, преди милиони или милиарди години, на малката планета е имало и други ледени вулкани, които били активни, но с течение на времето постепенно са изгубили активността си и са станали неразличими от повърхността на планетата.

Според учените, стръмните склонове на криовулкана и неговите добре дефинирани граници, които могат да посочат геоложката възраст на Ахуна Монс, също добавят много към интригата.

Проучването съобщава, че това може да се случи, или ако Акуна Монс неразбираемо се е формирала сравнително наскоро и се намира в доста неактивен свят или на Церера тече процес, който унищожава криовулканите, съществуващи на повърхността, но е оставила „младия“ Ахуна Монс.

Превод – Нина Жишева