Ледът се топи! Отново…

Ледът се топи! Отново…

02/01/2019 Off By martha

Покачването на водните нива е глобален проблем вече от години. Множество градове на бреговете на океаните са силно застрашени от изчезването ако ситуацията продължи да се влошава. Градове като Ню Йорк и Венеция вероятно ще  бъдат потопени във вода. Главната причина, която се представя е глобалното затопляне. Чрез горенето на газ и замърсяването на въздуха от фабрики и автомобили глобалните температури се покачват. Факт е, че около полюсите, и по-точно Антарктика, дори 2-3 градуса разлика в атмосферата биха довели до катастрофални последствия.

70% от чистата питейна вода на планетата се намира в Антарктика. Проблемът е, че тя е заледена. Ако целият континент се размрази и всичката тази вода се влее в океаните, картата на светът би изглеждала драстично по-различна. В реалност, ледът наистина се бавно топи вече десетилетия поради индустриализацията на ежедневието ни. Парниковите газове в атмосферата не позволяват на слънчевите лъчи да се отразят извън атмосферата ни след като навлязат в нея. Това води до известното глобално затопляне, за което всички говорят. То е истинско и доста страшно, а доказателствата в Антарктика могат да ни избодат очите.

Учените продължават да работят върху опознаването на този изолиран заледен континент. Изключително е трудно да се достигне до самата почва тъй като има километри от лед, с които трябва да се преборят. Чрез нови технологии под формата на бормашини те достигат до същността на континента и това, което намират е изумително. Антарктика, както може би знаете, преди милиони години е била част от огромният континент Пангея, който с времето се разделил на континентите, които познаваме днес. На Антарктика е имало живот и зеленина преди. Намерени са фосили на листа и микроорганизми, чрез които могат да се определи температурата на континента в определения период. Учудващо дори и за изследователите било множеството пъти, в които Антарктика се заледявала и топяла. Това разбират чрез резките промени в почвата.

Това означава, че ако се стигне на разтапяне на ледовете няма да е за първи път. Възможно ли е тези исторически резки промени на Антарктика да имат общо с легендите са потопа, който залял земята? Дали е възможно това да се повтори? Всичко зависи от нас и нашето отношение към природата.

Автор: Мартина С. Попова