Лекарите – пазителите на човешкия живот!

Лекарите – пазителите на човешкия живот!

08/04/2019 Off By djani

Медицината е една от най-древните и важни за човечеството науки. В продължение на хиляди години от своето съществуване тя е претърпяла значителни трансформации, а съвременните лекари не само лекуват болести, но и се справят с тяхната превенция, понякога за обикновените пациенти правят чудеса.

Професионалният лекар има дълга история. В древни времена има различни лечители на заболявания. Техният арсенал се състои главно от лечебни билки, тинктури, екстракти от плодове и корени от растения, които имат способността да лекуват рани и лекуват инфекции. Често на такива лечители се приписва  магьосничество и тяхното изкуство на връщане на здравето се обяснява с помощта на мистици.

Като наука медицината започва да се оформя в древен Рим и древна Гърция. Хипократ, Гален и Везалий, които твърдят, че болестта не е наказание за греховете, а неизправност на тялото, причинена от доста земни, а не мистични причини, носи сериозен принос за развитието на медицината.

Великият гръцки медик Хипократ е безусловно признат за предшественик на медицинската професия. Той е този, който започва да класифицира болестите, основавайки се не само на тяхната локализация, но и на причините за възникването им.

Лекарят е с нас още от самото раждане, винаги е при нас в болестните ни дни и ни придружава до края на живота… Той е неделима част от битието колкото и да не ни се иска и за щастие има много истински отдадени на своята мисия да помагат на хората.

Лекарите са тези, които спасяват живот всеки ден без дори да говорят за това. Правят го просто така, защото това е работата им, все едно не е нищо особено, въпреки че даряват живот. А заради това понякога попадат и в окото на бурята – поредния здравен скандал. Какво им коства това, колко безсънни часове и усилия влагат всеки ден, знаят само те.

Професията на лекар е специалност, в чиято основа е любовта. Любов към човека. Сократ казва, че да се лекува, преподава и съди е най-трудната задача в живота.

Човешкият живот е неоценимо благо, което лекарите пазят всеки ден. Болезнени човешки съдби и най-различни истории са ежедневие за тях, но въпреки тежкия професионален, а често пъти и емоционален товар, те са неотлъчно до своите пациенти, за да им дадат надежда.

Навръх професионалният им празник, на всеки един от работещите в областта на медицината пожелаваме здраве и късмет.

Дълбок поклон пред всички  пазители на човешкия живот!

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани