Леопарди в обществото

Леопарди в обществото

27/03/2019 Off By martha

Като поклонниците на Шива, богът на дивите неща, хората на Бера са измислили как да съжителстват с един от най-страшните хищници в Индия – леопардът.

Вероятността да се види леопард в Бера, в северозападната част на Индия, е 90%. На пръв поглед ще ви бъде простено, ако си помислите, че тези хора съвсем са откачили. Не само, че това не е резерват за диви животни, а е регион, в който живеят селяни и добитък – а не обичайните компании на големи хищници. И все пак този пасторален район от по-малко от осем квадратни километра в хълмовете Аравали между туристическите места на Удайпур и Джодхпур съдържа най-голямата концентрация на леопарди на планетата. Тук живеят около петдесет леопарди в скалите, които се издигат сред поливните полета и трънливия пустинен храсталак.

Видимото присъствие на леопардите се дължи на уникалната връзка с жителите на Рабари. Те са племенна каста на полуномадски овчари, за които се смята, че са преселили в Раджастан от Иран през Афганистан преди хиляда години, са благочестиви индуси. По-специално, те са поклонници на Шива – богът на дивите неща, облечен в кожа от леопард.

Индийският континент е дом на 14 000 леопарди, в сравнение с историческия минимум от 6 000 до 7 000 през 60-те години. Леопардите, както и всички диви животни в Индия, са защитени от закона. Но с увеличаването на броя на леопардите се увеличават и конфликтите между хора и леопардите. Между 1995 и 2017 г. нестопанското дружество за защита на дивата природа в Индия регистрирали 3 373 убити леопарди. Те били или сварени за незаконна търговия, или били убити от фермери и селяни поради страх или отмъщение за нападения срещу добитък.


В Бера обаче отношението не може да бъде по-различно. Когато леопардите от време на време се показват за добитък през нощта, отвличат скъпоценно теле, коза или овца, селяните са доволни да претендират за скромната компенсация, предоставена от Държавния горски отдел. Ще получат около 28 долъка за коза или овца, 70 за теле и 280 за бик или камила – по-малко от половината от пазарната цена. Понякога те дори не правят това, считайки убийството за жертва на бога.

Автор: Мартина С. Попова