Линиите в Наска

Линиите в Наска

12/11/2018 Off By martha

Намерени през 1939г. в перуанската пустиня на около 320 км. от Лима, Перу се намират Наска Линиите. Те са една от най-големите мистерии развълнували XX век.

Създадени са между 200г. пр. Хр. и 600г. сл. Хр. Много спекулират, че са били направени от извънземни, но не са намерени солидни доказателства за това. Над 800 прави линии да начертани в земята вероятно от местното индианско племе „Наска“. Съществуват 300 геометрични фигури, от които 70 изобразяват животни и растения. Най-познатите от тях са астронавта, маймуната, разновидности от птици и паяк, за който казват че е диаграма на съзвездието „Орион“.

Пустинята има червеникава повърхност и светъл слой почва под нея. Линиите са направени като се разчиства горния слой червени камъчета и пясък и остава бледата почва, което прави контраста. Учудващо е, че някой линии са по 50 км. и повече. По време без летателни приспособления, как точно са успели да постигнат това?

Тези, които твърдят, че те са направени от извънземни казват, че щом не могат да се видят от земята, тогава няма как да са направени с такава точност, но и няма да имат особено голяма цел. Това твърдение не е точно, защото има доста хълмове и планини около мястото, от където спокойно се вижда цялото поле. Не само това, но и Наска племето, често са правили масивни ритуали на места, които са смятали за свещени. Тъй като са живели в пустинята те са внимавали изключително много като ставало дума за земеделие. Вярвали са, че различните животни отговаряли за различни неща, като дъжд, плодородие и т.н. Много в вероятно да са създали тези изумителни линии точно с тази цел.

Тези теории звучат къде по-реални от тези, които казват, че линиите са били летище за извънземни. Естествено, точен отговор нямаме, но не е редно да омаловажаваме иновативността на нашето човечество защото ни се ще историята да е по-интересно от още едно свещено ритуално място. Вярата им е поставила възможностите им на практика и те са създали нещо наистина изумително за времето си.

 

 Автор: Мартина С. Попова