„Лицевите кърлежи“ живеят във вашите пори, ядат мазнините ви и се чифтосват на лицето ви, докато спите

„Лицевите кърлежи“ живеят във вашите пори, ядат мазнините ви и се чифтосват на лицето ви, докато спите

23/05/2019 Off By nina

Не се побърквайте, но вероятно имате няколко дузини паякообразни, които се ровят из фините дребните косъмчета по лицето ви и тихичко се тъпчат с естествената ви мазнина.

Добре, може да се побъркате, ако искаш. Но в това няма нищо лошо. Тези кървави паякообразни са известни като лицеви акари (род Demodex) и, според новото видео, създадено от момчетата в KQED San ​​Francisco, те живеят спокоен живот, заровен в лицевите пори на повечето възрастни хора. (Акарите не се срещат при бебета и се смята, че те се предават чрез майчиния контакт.)

Тези зловещи животинки са осмокраки, предимно прозрачни и с микроскопични размери, с размер около 0,3 милиметра, според статия, придружаваща новото видео. Те живеят близо до корените на космените фоликули по лицето на мъже и жени, скрити вътре в порите.

Какво ги привлича в тези тесни жилищни помещения? Представете си шведска маса от себум, който може да бъде хапнат – восъчното масло, което излъчва лицето ви, за да бъде хидратирано. Себумът се произвежда от жлези, пъхнати в порите ви, близо до дъното на космените фоликули; Демодекс кърлежи търсят тази мазна храна, като се заравят в тези пори, където спят денем. През нощта, когато вие спите, те пълзят по повърхността на кожата ви, за да се чифтосат. Точно така – на лицето ви се провеждат партита, а вие не сте поканен!

Като се имат предвид техните диетични предпочитания, акарите са привлечени от най-големите пори на тялото ви, включително тези около бузите, носа и челото. Според проучване, публикувано през 1992 г. в списание Clinical and Experimental Dermatology, заразените фоликули могат да задържат половин дузина акари наведнъж, с възможност за много повече. Всеки кърлеж може да живее около две седмици. Тези акари не представляват известни заплахи за хората, освен ако не натрупат в наистина огромни количества, понякога водят до заболяване, наречено демодекоза или демодекозна краста. При хората демодекозата може да предизвика образуването на червен или бял блясък върху кожата и често се свързва с намаляване на реакцията на имунната система, казва д-р Канаде Шинкай, дерматолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Но състоянието е рядко, казва Шинкай, и повечето хора съжителстват мирно с акарите си до старост. Само си помислете, че в живота ви носът ви може да послужи за семеен дом на стотици поколения паякообразни, които се хранят с мазнини. Ако мисълта не изпълни вашите пори с гордост, помислете за една последна сребърна подробност: Вероятно никога няма да се наложи да почиствате след вашите домакини на Демодекс. Както KQED посочва във видеото, лицевите акари нямат анус, затова задържат изпражненията си в телата си за цялата продължителност на краткия си живот. Е, това не са ли просто добри маниери?!

Превод – Нина Жишева