Лошите очи или “пу, пу, да не ти е уроки!”

20/02/2019 Off By nina

Всички сме били поглеждани лошо понякога, но не винаги сме обръщали внимание (особено ако сме си го заслужили). За повечето от нас това няма значение, но на много места вярата в “лошите очи” се приема много сериозно и изисква незабавни действия, за да се избегне вредата.

Лошите очи са човешки поглед, за който се смята, че причинява вреда на някого или нещо. Свръхестественото увреждане може да дойде под формата на незначително нещастие, или по-сериозно заболяване, нараняване, дори смърт. Фолклористът Алън Дъндис отбелязва в книгата си “Лоши очи: Книга с примери”, че “доброто състояние на жертвата, доброто му здраве или добрият външен вид канят или провокират атака от някой с лошо око… Симптомите на заболяването, причинено от лошо око, включват загуба на апетит, прекомерно прозяване, хълцане, повръщане и треска. Ако обектът е крава, млякото й може да пресекне, ако е растение или плодно дърво, може внезапно да изсъхне и да умре… ”

Смята се, че лошите очи причиняват редица други болести, включително безсъние, умора, депресия и диария. На много места болестта се счита както за магически, така и за медицински проблем, а причината, поради която даден човек се разболява, може да се дължи на урочасване, вместо на случайност или излагане на вирус. Тя дори може да засегне обекти и сгради: урочасването на превозно средство, може да го развали непоправимо, докато на урочасана къща може да протече покривът й или да бъде нападната от вредители.

Лошите очи в историята

Лошите очи отдавна са добре известни в историята. Те се споменават в древни гръцки и римски текстове, както и в много известни литературни произведения, включително Библията (като Притчи 23: 6: „Не яж хляба на онзи, който има лош глас, и не желай ястието му “), Корана и пиесите на Шекспир. Въпреки че вярата в злото е широко разпространена, тя не е универсална. Междукултурно проучване от 1976 г. на фолклориста Джон Робъртс установява, че 36% от културите вярват в лошите очи.

По същество лошите очи са специфичен тип магическо проклятие и се коренят в магическото мислене и суеверието. Да кажем, че човек е жертва на лош късмет, лошо здраве, злополука или някакво необяснено бедствие – може би суша или инфекциозно заболяване. Преди науката да обясни моделите на климата и теорията за микробите, всяко лошо събитие, за което няма очевидна причина, може да бъде прието за проклятие. Проклятията, включително и урочасването (хващането на очи), са отговор на вековния въпрос защо лошите неща се случват на добрите хора.

Смята се, че очите имат специални сили; за тях се казва, че са врата към душата на човек. Смята се, че едва доловимото местене на погледа издава лъжците, докато втораченият поглед може да бъде мил или заплашителен в зависимост от обстоятелствата. Очният контакт може да създаде силна лична връзка. Продължителното или настоятелно гледане може да предаде сила и власт над другия. Актьорите използват очите си, за да предадат широк спектър от емоции –  любов, омраза, отвращение, скука, презрение, изненада, завист. Всъщност именно тази последна емоция – завистта – е в основата на културната асоциация на лошите очи с магията.

Вярата в силата на очите е толкова силна, че всяко очно страдание често се приема като предсказание за зло и лош късмет. Хората, които са с кривогледи очи, имат неконтролируемо потрепване на очите, спазми (състояние, наречено блефароспазъм) или които просто имат силно изразено кривогледство, са били избягвани, от тях са се страхували, че предизвикват лош късмет. По същия начин, тези с необичайно сближени очи или очи с различни цветове, често са били подозирани, че могат да урочасват.

Бебетата и децата се смятат за особено податливи на вредата от лошите очи, а в много страни, включително Гърция, Румъния и Индия, публичното възхваляването на дете понякога се счита за табу, защото комплиментът ще привлече вниманието на някое лошо око. За да отблъснат злото, родителите на детето, може да поискат от човека, който е направил комплимента, незабавно да плюе в лицето на детето им.

Кои хора имат лоши очи? Всеки. Мнозина вярват, че човекът задължително да има лоши чувства и намерения към другите. Някои хора могат да имат лоши очи, без дори да го знаят.

Защита от лоши очи

Най-добрият начин да се справите с лошите очи, е да ги избягвате. Методът варира в зависимост от културата, географския регион и личните предпочитания. В Латинска Америка лошите очи са известни като “mal de ojo” и вярата в тях е особено широко разпространена в селските райони. В Пуерто Рико, например, на новородените често им се дава добър талисман, наречен азабаче, за да ги предпазят от уроки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Като силен амулет против лошите очи се използва синьото око, символизиращо небето или благочестието. Някъде приготвят специални талисмани, отвари и магии. Чесънът също може да се използва като защита, а някои смятат, че самото изричане на думата “чесън” предлага защита.

Често тези, които вярват, че са били урочасани от лоши очи търсят шамани, вещици, медиуми или други духовни лечители, за да премахнат проклятието. Има няколко начина да се излекува урочасването. Един традиционен метод от Мексико включва използването на сурово яйце. Казва се, че яйцето, универсален символ на чистотата и раждането, поглъща зли енергии, докато преминава над челото и тялото на урочасания. След това яйцето се счупва върху купа с вода и получените форми се изследват внимателно за всякакви необичайни форми. Овалната или формата на око в жълтъка или белтъка показва, че силата на лошите очи е била успешно отстранена от жертвата. Някои твърдят, че може да бъде определен и пола на притежателя на лошите очи.

Много изкушаващо е да разглеждаме вярата в лошите очи като отживелица, която няма място в съвременния ни високотехнологичен свят. Но фолклористът Дъндис отбелязва, че ние „би трябвало да имаме едно на ум, че лошите очи не са просто старомодна суеверна вяра, събираща прах в миналото. Лошите очи продължават да бъдат мощен фактор, влияещ върху поведението на милиони хора в целия свят.“

Колкото и да бъде приемана за безобидно суеверие, вярата в лошите очи, при някои обстоятелства, може да бъде опасна. Докато хората вярват, че някой може да им навреди, несъзнателно или нарочно, винаги ще съществува желанието за отмъщение. В минали времена, наред с вещиците и магьосниците, жестоко са наказвали и хората, набедени, че имат лоши очи.

Превод от английски – Нина Жишева