Луга

Луга

18/02/2019 Off By djani

Ако и вие сте виждали снимки на намазани с кал щастливи туристи, които се снимат на фона на Мъртво море, но нямате времето, възможността и начинът да отидете чак до там, то аз имам добра новина за вас. Съвсем в българско, у нас, има място, където може не само да си направите подобни снимки, а реално да помогнете на кожата си чрез различни терапии и да получите облекчение за някаква ваша болка.

Поморие е известен балнеологичен център с лечебна Помориева кал и вещество, за което повечето хора са чували, но не знаят точно какво, защо… На мен, принципно, ми звучи като средиземноморски екзотичен десерт, който се сервира със сладолед…”Чуйте” – Луга. Звучи ли ви познато?!? Ето и повече детайли за любопитните.

Черноморската луга е продукт, който се извлича от езерната вода на Поморийското и Бургаско солено езеро. Изключително богата е на минерали и полезни вещества.

Има високо съдържание на магнезий, което спомага за правилното функциониране на много процеси в тялото. Произвежда енергия в клетките, ускорява метаболизма, уравновесява нервната и мускулната система, намалява мускулните болки, предпазва от крампи, и има положително въздействие върху косата, кожата и ноктите. Помага при стрес и умора.

Притежава силно противовъзпалително и антисептично действие, подхранва, подмладява кожата и се противопоставя на процеса на стареене, има тонизиращо и релаксиращо действие върху целия организъм. Черноморската луга подсилва имунната система. Използва се при мускулни болки, схващания, заболявания и травми на опорно-двигателната система, ревматични, неврологични, при кожни и простудни заболявания, болки в ставите, артрити, артрози, неврити, възпаления на околоставните тъкани, навяхвания, изкълчвания на стави, счупвания, невралгия, плексити, дископатии и др. Има лечебно действие при хемороиди и пърхот.

Черноморската луга може да се използва за топли или студени компреси.

При топлите компреси, преди началото на процедурата, задължително трябва да се загрее продукта на водна баня. Налага се продукта върху памучен плат и се увива двукратно болното място, след което се изолира с найлон и се завива с хавлиена кърпа. Процедурата отнема 15 минути.

За оптимални резултати е хубаво да се направят 12-14 процедури.

Студеният компрес е подходящ при разширени вени.

Продуктите с луга са най-добрият начин за приемане на магнезий в организма, защото тялото поема само толкова, колко се нуждае. По този начин не натоварвате черния дроб и бъбреците.

Доказано е, че лугата има положително въздействие върху цялата устна кухина. С употребата на черноморската луга, повишавате устойчивостта на емайла и предотвратявате появата на кариеси, неутрализирате действието на киселинно-алкалния баланс на устната кухина и се избавяте от подутите венци. Лугата не съдържа в себе си алергични и токсични вещества.

Инхалациите с луга се употребяват, когато възникне възпаление на горните дихателни пътища. Разтворът се вдишва през инхалатор.

Може да се използва и при ултразвукови терапии. Оказва влияние върху заболявания на периферната система, последствия от увреждания на централната нервна система, травми на опорно- двигателния апарат, заболявания на стомашно чревния тракт, хронични възпалителни процеси в различни органи и тъкани, гинекологични заболявания и др. По този начин лугата успява да проникне дълбоко в кожата и да разпространи навсякъде лечебните си свойства.

Друго лечебно свойство е при борбата с пърхута. Лугата се разрежда  с вода в съотношение 1:10. Втрива се в косата и се оставя да подейства за 5-8 минути, след което се измива обилно.

В различни лечебни центрове на България успешно се провеждат терапии на пациенти с различни заболявания. В някои, дори пациентите могат да избират процедурите си, съгласувайки това с лекар, разбира се…

Източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани