Лудият мед

Лудият мед

03/01/2019 Off By nina

Когато пчелите се хранят с цветен прашец от рододендрон, полученият мед придобива силен халюциногенен ефект.

Нарича се луд мед и има леко горчив вкус и червеникав цвят. По-специално, няколко вида рододендрони, сред които Rhododendron luteum и Rhododendron ponticum, съдържат сивоатоксин, който може да причини драматични физиологични реакции при хората и животните. В зависимост от това колко консумира човек, реакциите могат да варират от халюцинации и по-бавно сърцебиене до временна парализа и безсъзнание.

Няма съвременни смъртни случаи, записани като резултати от яденето на луд мед. Но тъй като рододендрони процъфтяват на големи височини и тъй като пчелите често гнездят на отвесни скали, събирането на меда може да бъде по-опасно, отколкото самата консумация. В Непал, ловците на мед правят опасни вертикални изкачвания, понасят ужилвания от огромни пчели, за да събират лудия мед.

Яденето на меда също може да бъде неприятно начинание. Един от най-ранните разкази за луд мед, който идва от Атина от Ксенофонт, ученик на Сократ, описва компания от гръцки войници в 401 г.пр.Хр. преминавайки през Турция. След като са изяли откраднат от кошерите мед, те повръщали, имали диария, били дезориентирани и не можели да стоят на краката си. Но на следващия ден били добре. Съвременните потребители описват подобни ефекти от яденето на прекалено много луд мед. През 69 г.пр.Хр. е записано, че армията на Помпей Велики е станала жертва на буквален меден капан в същия регион. Местните войни оставили мед по пътя на армията и след това просто избили опиянените войници.

Лудият мед се използва и за кулинарни цели. Турция и Непал, епицентровете на производството му, традиционно го отглеждат като лекарство. Днес се използва за облекчаване на хипертонията, повишаване на жизнените сили и като сладък заместител на Виагра. В резултат на това лудият мед се нарежда сред най-скъпите видове мед в света. На черния пазара може да бъде намерен за по 60 до 80 долара за килограм в някои азиатски страни, в някои от които има много строги закони за борба с наркотиците.

Луд мед може да бъде закупен в районите на Непал и Турция, където се произвежда, обикновено от местни пчелари. Достъпен е и онлайн.