Лудост, наречена “Томатина”

Лудост, наречена “Томатина”

22/12/2018 Off By djani

Помните ли финалната сцена от филмът “Парфюм…”, в която народът беше доведен до масов транс и истерия…?!? Събитието, за което ще ви разкажа сега ми напомня за това. Само, че гледката изглежда кървава. Спокойно, де… домати са. Аз лично не бих се включила, нито бих завела детето, но е факт, че събитието привлича огромна маса хора. Вероятно им действа терапевтично… Иначе нямам обяснение, защо някой ще се въргаля в домати, а след като прочетете статията, ще разберете защо събитието не се провежда в България. Не мисля, че ние бихме се съобразили с правилата…не. Да започваме…

Томатина е ежегоден фестивал, провеждан в последната сряда от месец август в град Буньол, Испания.

Десетки хиляди от различни части на света посещават фестивала, за да участват в грубо сражение, в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.

Продължаващият една седмица фестивал включва музика, паради, танци и фойерверки. През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на паеля.

Приблизително 20 000 – 40 000 туристи идват на боя с домати и така увеличават неколкократно населението на Буньол, което е едва 9000 души.

Днес страната е домакин на традиционния фестивал “Томатина”, на който всеки има възможност да хвърля домати, един към друг. За първи път от няколко десетилетия на фестивала, градските власти начисляват такса за вход – преди това участието е безплатно за всички.

Всяка година “Томатина” се превръща в “дом” за почти двадесет хиляди души – предимно австралийци, японци и британци, които идват в град Бунол в Испания, за да участват в наистина гигантска битка с храна. Точният произход  на Томатина не е известен – според слуховете, фестивалът е роден от борбата между няколко деца на парад през 1940г.

Фестивалът започва около десет сутринта, самата борба трае не повече от час и има строги ограничения: преди да хвърлите домата, трябва да го изстискате в ръката си, за да се пръсне и едва след това можете да го хвърлите. Никой няма право да хвърля нищо, което може да нарани някого, например стъклена  бутилка. След края на битката, повечето от туристите и местните жители отиват заедно да измият сока от домат в местната река. Между другото, за фестивала, специално израсналите евтини домати имат незначителен вкус, но според участниците са “удивително подходящи за хвърляне един на друг”.

Днес всеки ще трябва да плати 10 евро. Цената се повишава до 750 евро, ако искате да се изкачите на един от шестте огромни камиона, които ще донесат 130 тона домати.

Според организаторите на “Томатина”, цените на билетите са определени от съображения за сигурност . В същото време “около пет хиляди билета се разпределят безплатно сред жителите на Буньол”.

Въпреки, недоволството на туристите и жителите на града, всички билети за Томатина са продадени няколко дни преди началото на фестивала.

Дали това е разхищение, терапия или ексцентрично приключение решете вие. Хората, които участват изглеждат щастливи…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани