Луната се свива и трепери. Трябва ли да се тревожим?

Луната се свива и трепери. Трябва ли да се тревожим?

15/05/2019 Off By nina

Учените в понеделник ни предоставиха тревожна новина, че любимият ни природен сателит се свива, според ново проучване. Свиването също причинява „лунните вълни“, които са открити едва наскоро.

Но това не е причина за безпокойство, съобщи един от авторите на изследването Николас Шмер, геолог от университета в Мериленд.

“Тъй като луната се охлажда, нейният общ размер е намалял с около 100 метра през последните 4,5 милиарда години, поради което казваме, че се свива”, каза той. „Това поставя лунната кора под налягане. Ако има достатъчно натиск, лунната кора може да поддаде и да предизвика земетресения – или в този случай лунните трусове”, каза той.

За щастие, масата на луната не се променя, “и промяната на радиуса е малка, така че ефектът върху Земята е малък и няма да повлияе на приливите и отливите, нито луната ще изчезне “, каза Шмер.

За да открият лунотресенията, изследователите са прегледали данните, събрани от астронавтите на Аполо още в края на 60-те и началото на 70-те години, заедно с новата информация от Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). LRO е безпилотна сонда в орбита около луната.

Ето какво се случва там, според изследването: Точно както гроздето се набръчка, докато се свива до стафиди, Луната получава бръчки, когато се свива. За разлика от гъвкавата кожа на гроздето, повърхностната кора на Луната е крехка. Ето защо, кората се пука, когато луната се свива, образувайки „thrust faults” – разломи при нагъването на кората, където едната част се казва върху съседната.

“Нашият анализ дава първите доказателства, че тези разломи са все още активни и вероятно произвеждат лунни вълни и днес, тъй като Луната продължава да се охлажда и свива”, казва водещият автор на изследването Томас Уотърс от Smithsonian Institution’s National Air and Space Museum. “Някои от тези земетресения могат да бъдат доста силни, около пет по скалата на Рихтер.”

Това, което е впечатляващо, казват учените, е, че данните от програмата „Аполо“ преди десетилетия все още изплащат дивиденти за изследователите днес: „Това е голямо свидетелство за продължаващите ползи от програмата„ Аполо ”, тъй като сеизмичните данни, събрани преди повече от 40 години, помагат да се потвърди, че Луната е вероятно тектонично активна днес ”, казва Уотърс.

Шмер казва, че констатациите също “подчертават, че трябва да се върнем на Луната. Научихме много от мисиите на Аполо, но те наистина само почесаха повърхността. С по-широка мрежа от съвременни сеизмометри можем да направим огромни крачки в разбирането на геологията на луната. Това дава основание да се надяваме на някои много обещаващи напълно постижими проучвания в бъдещите ни мисии на Луната.”

Превод – Нина Жишева