Лунният чай на Индия – скъп и магичен

Лунният чай на Индия – скъп и магичен

29/01/2019 Off By nina

По склоновете на Хималаите работниците на първата в света биодинамична ферма за чай търпеливо чакат, докато планетите се подредят, за да съберат най-скъпия индийски чай.

Разположени на височина 2 200 м по стръмните склонове на индийските Хималаи и заобиколени от върховете на Ханхенджонга, третата по височина планина в света, хълмовете около Дарджилинг са, съвсем буквално, спиращи дъха. Диви слонове и тигри бродят по хълмовете на долината, будистки манастири са накацали по склоновете, но огромното покривало от изумрудено-зелените чаени плантации на Дарджилинг, е това, което е накарало културата им да се нарече „шампанското на чаойвете“ и за и донесе международната слава.

Всяко едно от 87-те чайни имения в Дарджилинг е известно с това, че произвежда деликатни, напитки с мускатов аромат. Но ако дръзнете да отидете на 33 километра южно от оживените викториански курорти, в една от най-старите чайни фабрики в света, ще откриете рядко разнообразие, което ще ви очарова с листата и пъпките си. Известен като Silver Tips Imperial, чаят се събира само от експерти от имението Макайбари в ясни нощи, при пълнолуние, когато планетите се подреждат, за да произведат оптималните условия за прибиране на реколтата. Този мистичен черен чай не е само космически, той е скъп! През 2014 г. чаят се продава за еквивалент на 1850 долара за килограм, което го прави най-скъпият чай, произвеждан някога в Индия.

Написано от звездите

Основано през 1859 г., Макайбари се смята за едно от най-старите чаени имения в Дарджилинг и първата биодинамична ферма в света. За разлика от повечето ферми, които разчитат на земята, почвата и растенията, за да определят реколтата си, Макайбари гледа към небето. То се придържа към ритъма на планетите и небесния календар, за да определи точното време за събиране на листата по време беритбата – от март до октомври.

При първата ясна нощ на пълнолуние, от средата на всеки месец от март до май (период, известен като първа беритба, когато океаните са в отлив и нивата на водата в растенията намаляват, фермерите на Макайбари вярват, че високите нива на кислорода и енергиите на въздуха са в най-добрата си комбинация, за да произведат нежен, по-гладък вкус на чаените листа. И така, след като слънцето започне да залязва, работниците от имението започват да се подготвят за уникално събитие, което е частично духовно, частично церемониално.

Ритуалът

Silver Tips Imperial може да бъде събиран само четири до пет пъти в един сезон. Преди всяка реколта стотици работници на Макайбари, украсени в роби на Западна Бенгалия, се събират на склоновете на имението точно след залез слънце. Мъжете бият ръчни барабани, жените танцуват и пеят ведическите молитви за добро състояние и защита под светлината на пълната луна. Зрителите осветяват с лоени факли, подхранвани от животински мазнини – не само за да видят берачите, но и за да прогонят дивите леопарди.

Събирането под лунната светлина

След 20:00 часа, когато луната е най-ярка, около 80 до 100 специално обучени берачи на чай се качват по хълмовете, за да откъснат по два листа и пъпка от всяко растение Camellia sinensis и да ги поставят в голяма плетена кошница, закачена около главите им. Ако слънчевата светлина докосне листата, се смята, че ще промени аромата и консистенцията на чая, така че работниците трябва да се състезават, за да вдигнат реколтата до полунощ, така че събраните растения да могат да бъдат обработени преди зазоряване.

За да бъдат получени 50 кг обработени сребърни Silver Tips Imperial, са необходими 200 кг листа и работниците рядко изваждат повече от всяка реколта. Купувачите обикновено плащат най-много за чай, събран по време на пълнолуние между средата на март и май, когато листата са по-ярки и имат по-цветен аромат.

Кралската бленда

Най-вероятно за стойността на Silver Tips Imperial допринася ограниченото количество на чая, но небесната тайна на магическата напитка от Макайбари е по-трудно да бъде определена. Според управителя на имението Санджай Дас, полу-ферментиралият черен чай слива ароматите на манго и цветето франгипани, за да създаде възбуждащ, подмладващ ефект, и веднага щом някой отпие светло-златната смес, той се чувства напълно съживен и силен.

Този гладък, подобен на еликсир ефект накарал купувачите в Обединеното кралство, САЩ и Япония да платят по 1850 долара за килограм чай по време на особено мощното планетно подравняване през 2014 г. През последните години напитката е успяла да омагьоса и кралица Елизабет. II, която получи пакет от него като подарък от индийския премиер Нарендра Моди. Чаят се е продавал и на Световното първенство по футбол през 2014 г. Тези дни повечето от сортовете с ограничена партида бързо се изкупуват от елитни международни купувачи и фирми във Великобритания, САЩ и Япония.

Индийска собственост

Докато някои други имения близо до Дарджилинг произвеждат ограничени количества Silver Tips Imperial чай, Макайбари е единственото, което го събира само по време на пълнолуние. Фермата е и една от малкото имения в страната, които никога не са принадлежали на британците, които са нахлули и са създали мрежа от колониални чайни плантации през 19 век.

Превод от английски – Нина Жишева