Любимият уриниращ “чаен любимец” на Китай всъщност е термометър

Любимият уриниращ “чаен любимец” на Китай всъщност е термометър

22/05/2019 Off By nina

Пиенето на чай в Китай датира от третия век, но еволюцията на един конкретен ритуал е малко по-загадъчна. Малки фигурки, обикновено направени от специална глина от Yixing, са станали обикновени спътници на съвременните китайски чайни церемонии (gong fu cha). Оформени като малки животни, растения или митични създания, „чайните любимци“ въвеждат малко хумор към приготвянето на чай и са част от впечатляването и забавлението на гостите. Подобно на някогашното тамагочи, от пиещите чай се очаква да „отгледат“ малките предмети, като ги хранят и глезят. За да направят това, те трябва да поливат любимеца си с чай в продължение на месеци или дори години, докато добият приятна патина и аромат от редовните си чайни вани.

Един от най-популярните чайни любимци в Китай е пишкащото момче, куха фигурка във формата на дете с голяма глава и малък пенис. Но пикльото не е просто керамична фигурка, той всъщност е полезен термометър. При приготвянето на чай, пиещият първо потапя момченцето и частично го запълва с вода на стайна температура (вкарана през дупката в члена му), след което го поставя внимателно, обикновено на тава за чай. След като водата заври, я изсипват върху главата на фигурката и когато момчето с пеене започне да пуска дълга бистра струя, това е сигурен знак, че водата е достатъчно гореща за чай.

Макар че произходът на пишкащото момче може да не е ясен, физиката зад неговата струя е научно доказана. Изследване от 2016 г. подробно проучва термодинамиката на няколко фигурки. Експериментът разкрива, че когато горещата вода се излее върху главата на момчето, въздухът в него се разширява, което създава налягане и след няколко секунди предизвиква потокът да излезе. Колкото по-гореща е водата, толкова по-голямо е разширяването и по-далечна е струйката на момчето. Допълнителни фактори, влияещи на разстоянието и свистенето, включват размера на главата (черепът на пикльо е непропорционално голям), размера на пениса и диаметъра на отвора.

Момченцето може не само да пишка надалеч, но изследователите предполагат, че ако кухите керамични фигурки, датиращи от династията Тан (618–906 г.) са използвани също като чайни любимци, това ще ги установи като първите. термометри, предхождащи изобретението на термоскопа от 17-ти век от Галилео Галилей. Въпреки че произходът на любимото момченце остава постулат, поне един факт е доказан със сигурност от проучването от 2016 г .: „Момчетата, които пишкат най-далеч, имат голяма куха глава, тънка кожа и средна мъжественост.“

Превод – Нина Жишева