Любов от пръв поглед? Да, ама не!

Любов от пръв поглед? Да, ама не!

08/04/2019 Off By nina

Циници, радвайте се! Често срещаният феномен на любовта от пръв поглед е по-близък до похот от пръв поглед.

Психологът Флориан Зоск и колегите му от Университета в Гронинген в Холандия наскоро публикуваха проучване, което установи, че въпреки че хората вярват, че изпитват любов от пръв поглед (ЛОПП), събитието има повече общо с физическата привлекателност, отколкото с действителните чувства на обич.

Зоск и неговият екип организирали различни експерименти, за да отговорят на някои въпроси: действително ли ЛОПП се случва в момента или това е нещо, което хората си спомнят само след като са хлътнали по някого? Как физическото привличане влияе на ЛОПП? Дали ЛОПП се различават от любовта в романтичните продължителни отношения?

За да получат отговорите си, набрали група от близо 400 възрастни, предимно жени, предимно хетеросексуални и предимно холандски или немски студенти. Една група доброволци попълнила анкета за себе си и как се чувствали за своя настоящ партньор, ако имало такъв. След това на същите тези участници били показани, въз основа на сексуални предпочитания, образи на непознати и били помолени да си представят среща с тях на събитие за бързо запознаване. След това попълнили друг въпросник, но този път той бил свързан с новите образи.

Този път участниците трябвало да преценят доколко съответни на усещанията им са изказвания като: „Чувствам, че този човек и аз сме един за друг” и „Обикнах този човек от пръв поглед“ за всеки потенциален партньор по скала от едно (изобщо не е вярно) до пет (много).

Останалите доброволци, всички от които съобщили, че са несемейни, отишли на вечерни срещи, където за пръв път срещнали „партньори“ или в малки групи или като част от събитие за бързо запознаване. Отново участниците попълнили въпросника, който изследва как се чувстват относно потенциалните си партньори.

В крайна сметка, от близо 500 срещи, Зоск и неговият екип проследили само 49 от тези, които признали ЛОПП. А това подкрепя идеята, че явлението не е нещо, което хората просто си спомнят, когато са създали такава връзка. За съжаление в това проучване няма доклади за реакциите на мъже.

Въпреки това има един общ момент: Хората, които съобщили за ЛОПП, оценили партньора си по-скоро като по-привлекателен физически от останалите доброволци. Освен това те били по-склонни да отговарят по-пестеливо въпросите за измерване на любовта, отколкото хората, които са съобщили, че има сериозна връзка, което предполага, че има разлика между двете.

Интересното е, че хората, имащи връзка, които твърдели, че са изпитали ЛОПП с настоящите си партньори, били по-склонни да съобщават за чувство на страст, отколкото тези, които казват, че не чувстват ЛОПП със своите партньори. ,

Като цяло, това изследване може да спука много мехурчета на хората. Но, както се казва, нищо в науката не е доказано. Така че може би все още има надежда за безнадеждните романтици.

Превод от английски – Нина Жишева