Любопитно за Швеция

Любопитно за Швеция

30/04/2019 Off By djani

Швеция е студена скандинавска страна с невероятна история и култура. Известно е, че тази страна е една от най-богатите и най-развитите страни в света. По области, Швеция е петата по големина в Европа след Русия, Украйна, Франция и Испания. Площта на тази страна е около 449.964 кв. км. В тази статия събрах доста любопитни факти за тази страна. Някои озадачаващи други респектиращи, но до един впечатляващи. Да започваме.

От 1986 г. на шведите при раждането се дава името на майката, а не на бащата.

Въпреки, че е член на Европейският съюз, Швеция е запазила своята парична единица – кроната.

Швеция запазва неутралититет по време на двете световни войни.

Шведите предпочитат да имат дете на 30-годишна възраст. Според официалната статистика това е най-голямата възраст в Европа. 

През 9-и и 10 в. шведските викинги завладяват част от Източна Европа чак до Константинопол и Каспийско море. Според някои теории, те основали руското царство.

С паспорта на шведски гражданин, можете да влезете в повечето страни по света без виза. 

В периода 1850-1910г. повече от милион шведи емигрирали в САЩ.

Факт: шведските изобретатели са получили повече патенти от изобретателите на която и да е друга европейска страна, а именно 271 на 1 милион души. 

“Копимизмът” е общност, оформена и призната в Швеция като религия. Основната идея на тази „религия” е свободното споделяне на файлове. 

През зимата в най-северните части на Швеция, слънцето грее само по 3 часа на ден. През лятото за сметка на това дните са дълги, а нощите кратки.

В Швеция има повече от 300 000 души, които носят фамилното име Карлсън (или Карлсон). 

До двадесет години зъбите могат да се лекуват безплатно. Най-интересното е, че можете да си запишете час почти всяка седмица, за всякакви причини – дали да извадите камък или просто да избелите зъбите. 

Шведите не влизат с обувки в жилището си.

Най-известното шведско ястие са кюфтенца с грейви сос, картофено пюре и сладко от боровинки.

Проституцията в Швеция е легална, но не е легално да ползваш услугите на проститутка.

В Швеция има десет работещи ядрени реактора.

В Швеция има най-много ресторанти Макдоналдс на глава от населението в цяла Европа.

В Швеция учениците получават 187 долара месечно, за да посещават гимназия.

На границата на Швеция и Финландия съществува голф клуб. Половината от дупките са в едната държава, другата половина в другата.

Болшинството от хората в Швеция говорят в английски.

В Швеция системата за рециклиране е толкова ефективна, че внася отпадъци от съседните страни. Енергията, получена в резултат на рециклирането на отпадъците, е насочена към отопление на къщи и снабдяване с тях на електричество!!!

Средният жител на Швеция консумира средно до 6 чаши кафе на ден! 

Социалното подпомагане се изплаща в размер, достатъчен за комфортен живот. За шведите получаването на социална помощ е унизително, така че те се стремят да се измъкнат от тази ситуация възможно най-скоро, което не е така за мигрантите, които често се опитват да стигнат до Швеция, за да живеят в просперираща страна, без да работят.

Източник снимки: Google

Автор: Тезджан Ферад – Джани