Малките чудовища от Индонезия – измислица или реалност?

Малките чудовища от Индонезия – измислица или реалност?

01/02/2019 Off By nina

Дженглотът е създание, открито в Индонезия. То прилича на малка хуманоидна кукла и изглежда, че е създание от съвремието, тъй като първите доклади за съществуването му са направени през 1997 г. До днес обаче все още не е ясно дали дженглотът е наистина свръхестествено същество или просто измама, въпреки че много индонезийци вярват, че дженглотът притежава мистични сили.

Появата

Съобщава се, че за първи път мистериозното същество се е появило в Индонезия, по-специално на остров Ява, през 1997 г. Твърди се, че създанието може да бъде намерено на всякакви места, например под земята, в ствола на дърветата или дори на покривите на къщите. Обикновено се казва, че дженглотът е висок няколко инча и изглежда като мъничко човешко същество, макар и с остри зъби, дълги нокти и дълга коса.

Понякога съществото се счита за вид вампир, тъй като се храни с кръв – от животно или от човек. Собственикът на дженглот трябва ежедневно да го снабдява с капки кръв. Ако собственикът не предостави тази храна, хората около него ще бъдат поразени от нещастие. Кръвта не трябва да се подава директно на дженглота, а да се поставя близо до него. Някои твърдят, че съществото оживява, за да пие кръвта, когато никой не е наоколо, докато други твърдят, че дженглотът е в състояние да получи хранителните вещества от кръвта, без дори да се налага да влиза в контакт с нея.

Произходът

Някои вярват, че някога дженготът е бил човешко същество. Традицията гласи, че създанието е било аскет или отшелник, който практикувал забранена магия в опит да придобие вечен живот. Когато човекът умрял, тялото му било отхвърлено от земята, за да не се разложи и след това да се свие, за да стане джудже. Смята се, че дженглотът може да бъде от местните шамани след извършването на някои магически ритуали, въпреки че създанието може да се появи и самостоятелно. Други са на мнение, че джуджето е свръхестествено същество, което може да бъде уловено и овладяно само от онези, които знаят как. Има и такива, които твърдят, че дженглотът е рядък животински вид, който е неизвестен на науката.

Други пък твърдят, че джинглотите не са нищо повече от изкуствени обекти. Според Мухаммад Сиакир Мохамед Азми, малайзийски ислямски практикуващ лекар, дженглотът може да бъде направен от обикновени материали. Цената, на която се продават тези обекти, зависи от това колко реални изглеждат, въпреки че, като цяло, са евтини. От друга страна, предметът може да бъде направен и с използване на животински фетуси. Смята се, че дженглотите, направени от този материал, са по-ефикасни и следователно биха донесли много по-висока цена на пазара.

За изкуствено направените дженглоти се казва, че не притежават никакви собствени сили. Вместо това, чрез черната магия тези същества получават свръхестествените си сили. Смята се, че дженглотът може да служи на господаря си по най-различни начини – като осигурява защита, функционира като талисман за късмет и дори може да отмъсти на враговете.

Изложбите

Може да се види дженглот, изложен на временни изложби в Индонезия и Малайзия. Тези, които не приемат, че дженглотът е изкуствен обект, твърдят, че съществото може да бъде убито. Това ще позволи да бъдат изложени без да бъдат опасни. За да убие дженглот, човек трябва да го хване в бутилка и да го лиши от кръв. Следователно, дженглотите, които се виждат на тези изложби, би трябвало да са мъртви.

Превод от английски – Нина Жишева