Марвари – красивите бойни коне на Индия

Марвари – красивите бойни коне на Индия

04/01/2019 Off By nina

Стара порода смели бойни коне, известни с елегантно извитите си уши.

Известни с храбростта си в битка и разпознавани по ушите, които се извиват в перфектна арка, конете Марвари в Индия някога са били специалните коне на владетелите от Раджпут.

Кръстени са  на Марвар (“регион на смъртта”), първоначалното място на отглеждането им в Раджастан. Смятало се е, че конете са божествени и са превъзхождали дори кралските особи. Храбростта и лоялността им е възпявана в бардската литература на Раджастан.

Една история разказва за кон, язден от Раджпута Амар Сингх, който прескочил стена, за да спаси своя притиснат в ъгъла господар и загинал в този геройски акт. Благородното животно е почетено с паметник – статуя във Форт Агра близо до Тадж Махал. Съществува разказ и за Четак, конят, който стъпил с копитата си върху главата на слон в битката при Халдигати през 1576 г., така че ездачът му да може да убие господаря на слона и да спре напредването на могската армия. По-късно, по време на битката един от краката на Четак бил отсечен над глезена, но той все пак продължил, докато отвел господаря си на сигурно място.

Като една от най-старите породи в света, произходът на конете Марвари трудно може да бъдат установен, но се смята, че са били отглеждани заедно с туркменските коне от армията на Александър Македонски. Стотици години на селективно развъждане създали кон, който бил идеален за водене на война на сухи терени, способен да оцелеява при екстремни топлина и студ и да се движи бързо на дълги разстояния. Извитите им уши са най-забележителната им черта и допринасят за тяхното царствено присъствие.

Всички оцелели коне Марвари са потомци на легендарните воини на Раджпут. Британското имперско управление, последвано от индийската демокрация, много са допринесли за това конете почти да изчезнат. Като символ на феодалното, социално разделено минало, конете били застреляни, кастрирани или раздадени на селяните, за да служат като работен добитък. Любителите на коне и малкото оцелели семейства от Раджпут, които били активно ангажирани с туризма в района, са спасили конете Марвари от изчезване, въпреки че днес благородните животни наброяват едва няколкостотин.

Автор – Нина Жишева