Махмурлук мой – враг мой

Махмурлук мой – враг мой

25/02/2019 Off By nina

Всички знаем, че не трябва да пием и да караме. Но какво да кажем за шофирането на сутринта, след като сме пили? Според нов анализ, това също може да бъде проблематично, тъй като ефектите на алкохола върху нашите мозъци могат да се задържат дори и след като химикалът е излязъл от кръвния ни поток.

Анализът, публикуван в списание Addiction, установи, че една нощ на тежко пиене може да засегне съзнанието на хората на следващия ден, включително паметта, вниманието, координацията и дори шофьорските умения.

“Нашите констатации показват, че махмурлукът може да има сериозни последици за изпълнението на ежедневните дейности като шофиране и умения на работното място като концентрация и памет”, заяви старши авторът на изследването Сали Адамс, асистент в катедрата по психология на Университетът в Бат, в Обединеното кралство.

Добре известно е, че пиенето на алкохол може временно да наруши мисленето и координацията, докато човек е в нетрезво състояние. Но дали пиенето на алкохол уврежда познанието на следващия ден, тоест, когато човек има махмурлук, е по-малко ясно, тъй като проучванията на тази тема дават противоречиви резултати.

В анализа изследователите анализират данни от 19 предишни проучвания, включващи повече от 1100 души. Всички проучвания са тествали способността на хората да мислят ден след като са пили много, когато нивото на алкохола в кръвта им е по-малко от 0,02%. (За сравнение, законният лимит за алкохол в САЩ за шофиране е 0,08%.)

Някои от проучванията са проведени в лаборатория – което означава, че изследователите са давали на хората точни количества алкохол, преди да тестват способностите им да мислят; други проучвания са „натуралистични“ – изследователите са казали на хората да идват в лабораторията след обичайна нощ на пиене с приятели.

Проучването установило, че като цяло хората с махмурлук, са имали по-лоши умения за концентриране на вниманието, памет и координация, в сравнение с тези без махмурлук. Някои от проучванията тествали способността на хората да шофират, използвайки симулация на шофиране. Проучванията установили, че когато хората имат махмурлук, способността им да контролират превозно средство е била по-лоша, отколкото когато не са прекалявали с пиенето.

Въпреки че много хора мислят, че е добре да карат на сутринта след нощен запой, “ние все още не сме трезви на следващия ден, дори и след като алкохолът е напуснал системата ни”, каза Адамс.

Като цяло резултатите показват, че “някои от нещата, които бихте очаквали да се случат с мисловните ви процеси заради алкохола, могат да продължат през целия период на махмурлука”, обяснява водещият автор Крейг Гън, също от отдел по психология на Университета в Бат. Това означава, че ако сте студент, посещаващ лекция, може би ще научите по-малко, когато имате махмурлук, отколкото, ако нямате, каза Гън. И, ако шофирате кола, може да не успеете да реагирате толкова ефективно на червена светлина, казва той.

Все пак изследователите отбелязват, че някои от проучванията не са взели предвид други фактори, които биха могли да повлияят на способностите за мислене, като пушене или лишаване от сън. Изследователите заявиха, че ще се правят по-нататъшни проучвания за ефектите на алкохола върху познанието, особено върху „изпълнителните функции” на хората, които включват вземане на решения и решаване на проблеми.

Необходими са и допълнителни изследвания за ефекта от махмурлука върху безопасността и производителността на работното място. Учените отбелязаха, че въпреки че на много работни места има политики, забраняващи интоксикацията на работното място, малко от тези политики обхващат ефекта от алкохола на следващия ден.

Превод от английски – Нина Жишева