Мачу Пикчу – подаръкът на инките

Мачу Пикчу – подаръкът на инките

04/01/2019 Off By djani

Мачу Пикчу е мистериозен град на инките, построен в средата на 15 в. в Перу. Намира се на около 100 км. от столицата на инките в Куско в планините на височина от 2450 м. надморска височина и така е скрита в Андите, че испанските колонизатори не могли да я достигнат. Местните жители винаги са знаели за Мачу Пикчу, но не искали да споделят информация с непознати.

Градът е забравен повече от 400 години и едва в 1911 г. е открит от американския историк Хирам Бингъм.

Историята на откриването на този град е много интересна: Бингам се е разхождал из планините и по пътя срещнал момче с керамична кана. Бингъм, като учен специалист, веднага осъзнал, че каната не е обикновена и попитал момчето откъде я е взел. Възрастните местни жители не разкривали тайните си, но момчето, разказало за Мачу Пикчу и показало пътя на Бингъм.

Не е известно за какво точно е построен Мачу Пикчу. Според документи от 16-ти в., това е било резиденцията на Върховния инка Пахакутек. Според друга версия, градът е имал военна и отбранителна цел: първо, той е контролирал съседните племена на инките, и второ, под контрола на Мачу Пикчу е имало достъп до плодородни тропически и субтропични райони.

Inti Huatana Machu Picchu Cusco

Градът е съществувал малко повече от 100 години – до 1532 г., когато испанските колонизатори нахлули на територията на империята. По това време жителите на Мачу Пикчу мистериозно изчезнали.

Известен като “Изгубеният град на инките”, Мачу Пикчу помещава над 150 отделни сгради, включващи вани, къщи, храмове и светилища.

Всички постройки и нива в Мачу Пикчу са свързани с общо около 3000 каменни стъпала. Интересен феномен е, че  камъните, с които е построен града са издялани така, че да могат да паснат един на друг, без да се налага да се използва хоросан. Камъните са толкова плътно поставени, че дори игла не може да премине между тях.

Теориите за значението на Мачу Пикчу са много. Някои вярват, че е бил царска резиденция, а други смятат, че е бил таен церемониален център.

Мачу Пикчу е един от най-важните археологическите обекти в Южна Америка и най-посещаваният паметник на Перу.

Мачу Пикчу – едно от новите седем чудеса на света.

В 1983 г. това място е включено в броя на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани