Меката на Чая

Меката на Чая

14/04/2019 Off By djani

Планинският район Башу/Даба се счита за люлка на китайската култура за чай. В провинция Шанси, Китай произходът му датира от приблизително 2737 г. пр. Хр. В Шеннонджиа, император Шен Нонг, талантлив владетел и учен е удостоен за „откриването” му.  Според легендата, случайно, листа от чай попаднали в чашата му с гореща вода.

Тогава, преди 5000 години, тези богати на селен чайове са били наречени “Лечебни чайове”.

Ето някои основни видове чайове от Китай:

Зелен чай
Зеленият чай остава най-старият и популярен вид чай. Той се ползва в Китай в продължение на хиляди години. Зеленият чай се приготвя от новите издънки на чайното растение, а чаените листа се изсушават и обработват според вида на желаният чай, обикновено на пара или в суха маса, като:

Жълтият чай се прави, като се позволява на влажните чаени листа да изсъхнат по естествен път. Той има характерен аромат, подобен на червения чай, но вкусът му е по-близо до зелен и бял чай. Жълтият чай се използва и за описване на висококачествения чай, който се сервира на императорите, тъй като жълтият е традиционен императорски цвят.

Junshan Yinzhen се произвежда в китайската провинция Хунан и е най-популярният жълт чай в страната. 


Бял чай
Бял чай е неферментирал, невтвърден зелен чай, който бързо се изсушава. Той е типичен за провинция Fujan и е по-светъл от останалите видове чай с фин, деликатен аромат.

Белият чай получил името си от традицията на бедните китайци, които предлагали на гостите чиста преварена вода, ако нямали чай и го наричали “бял чай”.

Чай от Улун
Oolong чай, известен също като Wulong чай, е неферментирал чай с уникални характеристики. Oolong чай може да се похвали с най-добрите вкусове и ароматни качества както на зелен, така и на черен чай. Понякога са наричани “зелени листа с черен ръб” се смята, че чай от олонг подпомага разграждането на мазнините и се смята за помощ за отслабване и подобрител на красотата.

Черен чай. 
Черният чай е втората по големина категория китайски чай. Тя се прави от новите издънки на чаените листа, които са ферментирали и изсушени. Получената инфузия дава прекрасен червен цвят и фин ароматен аромат. Keemun е най-популярната марка черен чай.

Пу-ер
Пуер чаят, произхождащ от провинция Юнан, има древна история над 2000 години. Според дефиницията на правителството на Юнан, чай Пуер трябва да е чай, който е направен от голямо растение от растение, отглеждано в определена област, което след това се преработва в сгъстен чай или тухлен чай с определена технология.

Пуер чайът е включен в списъка на географските указания от Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на 5 август 2008 г. В него се посочва, че само чай, произведен в 639 града на Юнан, в 11 префектури и градове, включително Pu’er и Дали, може да се нарече Pu’er чай. 

Има два различни вида пуер чай:

Чаената церемония е цяло изкуство на Изток. Консумацията му е традиция, застъпена в доста култури. Чаят е полезен, релаксиращ и хубав повод за срещи и приятно прекарано време.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани