Месото доставя хиалуронова киселина на тялото

Месото доставя хиалуронова киселина на тялото

27/07/2020 Off By trancer4o

Хиалуроновата киселина се отнася към групата на полизахаридите и присъства практически във всяка клетка от човешкото тяло. Основно е съсредоточена в кожната обвивка, в хрущялната, ставната и други части на съединителната тъкан.

Хиалуроновата киселина отговаря за намаляване на триенето в ставната течност, за да могат ставите да се движат плавно и да осигуряват нормална влажност в очите. Организмът сам може да я възпроизвежда с помощта на ферменти. Освен от естествен синтез човек може да получава тази киселина от някои хранителни продукти. 

Много хиалуронова киселина се съдържа в месото от птици и тревопасен добитък. Особено полезен от тази гледна точка е костният бульон. Богати на хиалуронова киселина са и кореноплодните – картофи и други нишестени зеленчуци и плодове.

А продуктите с голямо съдържание на аскорбинова киселина, например цитрусовите, помагат да се увеличи производството на хиалуронова киселина в организма. Освен това недостигът на магнезий се свързва с прекалено ниски показатели и на хиалуроновата киселина. Затова за оптимизиране на нейния синтез помагат продукти, богати на магнезий: бобови, ядки и семки, банани, авокадо, листни зеленчуци. 

Учените смятат, че с годините организмът намалява способността да възпроизвежда хиалуронова киселина, което влияе не само на кожата, но и увеличава риска от някои болести, свързани с тази киселина: 

• остеоартроза – хиалуроновата киселина облекчава симптомите на този възпалителен процес;

• фибромиалгия – при това заболяване показателите на тази киселина се повишават и трябва да бъдат нормализирани;

• сухота в очите и глаукома – учените предполагат, че увеличаването на хиалурона в организма помага за намаляване сухотата и подобряване на състоянието;

• дерматологични нарушения – тази киселина помага да се възстанови водният баланс на кожата и способността й към регенерация, за да стане по-здрава и гладка;

• пролапс на митралната клапа – това заболяване се развива заради дефицит на магнезий в организма, който се свързва с недостиг от хиалуронова киселина.

Възможни са и странични ефекти

Тъй като организмът сам произвежда хиалуронова киселина, учените предполагат, че тя добре се понася от всеки организъм. Но е най-добре да се получава в естествена форма, от хранителните продукти. Изкуствено синтезираната киселина, която влиза в състава на средствата за грижа за кожата или като инжекционни препарати, може да предизвика нежелателни странични ефекти.

В случая с козметичните средства с хиалуронова киселина единствен страничен ефект е прекалената сухота на кожата, но това лесно се регулира с овлажняващ крем. Инжекциите с хиалуронова киселина в засегнатите стави могат да предизвикат болкови усещания, отоци и зачервяване. В тежките случаи може да се стигне и до кървене, обриви, подпухване и промяна в цвета на кожата на мястото на инжекцията.

Затова например Агенцията по храните и лекарствата в САЩ одобряват инжекционната форма на хиалуронова киселина само в случай на отворени операции на лицето. На бременните жени и кърмачките не се препоръчва да приемат добавки, съдържащи хиалуронова киселина, тъй като до този момент има малко достоверни данни как би повлияла на развитието на плода и на състава на кърмата. Затова е най-добре да си я набавяте от хранителните продукти, и то с високо качество.

Източник: zdrave.to