Металът срещу бактериите

Металът срещу бактериите

12/11/2018 Off By martha

Медицината се е променила изключително много с последните сто години. Един от най-големите напредъци е, че днес имаме антибиотици, които ни спасяват от множество здравословни злополуки. Те са много ефикасни за унищожението на бактериите… поне за сега. Колкото повече ги използваме толкова повече бактериите се мобилизират срещу тях. Това означава, че трябва непрестанно да изменяме нашите лекарства, за да могат те да продължават да ни пазят.

Учените текущо изследват метала като защита, която може да ни помогне срещу упоритите бактерии. Металите като мед и сребро са използвани вече векове за предпазване от бактерии – от времената, през които не сме знаели какво е бактерия и просто сме харесвали да ядем със сребърни лъжички. Древните египтяни са използвали мед като изолатор на рани. През средновековието са вярвали, че да се държи вода в медни или сребърни съдове я държи годна за по-дълго време.

С откритието на пеницилин историята коренно се променила. Антибиотиците станали чудесата на медицината и ползата на металите била забравена. Бактериите обаче се преобразуват почти толкова бързо колкото можем да си позволим да открием нови оръжия срещу тях. Антибиотиците работят като атакуват най-слабата точка на бактерията. Сполучливи са докато бактерията не осъзнае какво става и се „барикадира“ още по-добре.

Ако днешните антибиотици работят като стрели, то металите са като гранати за бактериите. През 80-те учените забелязали, че бактериите които се озовали на повърхност от мед или бронз и месинг умирали напълно за часове, а понякога само за минути. Болници по света експериментират ползата на тези метали, като сменят неръждивата стомана с мед и месинг. Английските изследвания докладват, че намерили от 90 до 100% по-малко бактерии по дръжките и металните релси на леглата в болниците след промяната.

Медта, както и други метали, в малки количества за доста полезни за телата ни. Можете да ги намерите в протеините, които поддържат кожата ни да е еластична и тези, които произвеждате меланин. Срещат се и в протеините, които използват кислород, за да произведат енергия. Така че изкарайте старите прибори, които стоят в шкафа като наследство и ги използвайте са хранене. Не само ще се чувствате като кралски особи, но ще направите и нещо полезно за себе си.

 

Автор: Мартина С. Попова