Метеорит удари Луната по време на лунното затъмнение

Метеорит удари Луната по време на лунното затъмнение

25/01/2019 Off By nina

Най-добрият начин да уловите кратки космически събития е да погледнете небето и бъдете търпеливи. Понякога може да видите неща, които никога не сте очаквали. Например, ако сте наблюдавали лунното затъмнение през миналия уикенд, може би сте хванали и кратката светкавица от сблъсъка на метеорит в нашия естествен спътник.

Събитието беше наистина мигновено, но за щастие толкова много хора наблюдаваха затъмнението и толкова много организации го показваха, че не само, е хванато почти веднага, но и вече можем да го оценим дори в GIF формат. Сблъсъкът се случи точно в 4:41:38 ч. по Гринуич на 21.01.2019.

Гледайки Луната като циферблат, светкавицата е приблизително на 7 часа.

Потенциалният сблъсък първо е предложен от потребител на Reddit Ahecht и оттогава и аматьорите, и професионалните астрономи добавят към доказателствата, че светлината е наистина нещо, което удря Луната, а не местно или земно явление. Реддиторът сравнил излъчванията от Мароко по време на живо предаване и кадри от живия поток на Грифит обсерваторията и и двете излъчвания показват светкавица приблизително на едно и също място.

Потвърждението за въздействието дойде малко по-късно от системата за откриване и анализ на въздействията на Луната (MIDAS), проект, разработен от Университета в Уелва и Института по астрофизика на Андалусия. MIDAS използва три обсерватории, за да улови преходни събития, които се случват на повърхността на Луната.

„Мога да потвърдя, че светкавицата беше произведена от метеорит, който удари лунната повърхност. Събитието бе записано от няколко от нашите телескопи в рамките на MIDAS,“ сподели д-р Хосе Мария Мадидо от MIDAS.

Мониторингът на тези сблъсъци е много важен. Запознавайки се с това, което удари лунната повърхност, можем по-добре да разберем пространствената среда около системата Земя-Луна. Плюс това ще бъде много полезно, ако планираме да отидем там, за да останем.

Превод от английски – Нина Жишева