Мехенди – изкуство или традиция?

Мехенди – изкуство или традиция?

17/12/2018 Off By djani

Това изкуство е считано за неотменна традиция в редица страни и напоследък привлича и европееца.

Mehendi е картина върху тялото с къна, която, за разлика от татуировката, се задържа само няколко седмици.

Европа практикува татуиране върху кожата за цял живот, арабските, азиатските и някои африкански страни използват метод, който временно оцветява кожата. По този начин хората имат възможност през живота си да правят различни картини, без да увреждат кожата и да не вредят на здравето си .

Има няколко стила на Mehendi. Сред тях са: индийски, северноафрикански, арабски и азиатски стилове.

Хората в Северна Африка понякога предпочитат да рисуват без конкретни модели форми, и просто да нарисуват краката или дланите си с къна. Азиатският е един вид смес от арабски ииндийски стилове. На фалангите на пръстите или страничните части на краката може да се приложи непрекъснат слой къна.

Индийският мехенди е нещо впечатляващо. Използват се различни символи: цветя, кръгове, спирали, образи на животни и др. В Индия мехеди е не само естетическа декорация на тялото.

Например, Хена картини често се правят преди ритуали, традиционни празници. Вероятно няма да срещнете нито една индийска булка, чиито ръце и крака няма да бъдат украсени със сложни модели.

Цветът на къната става по-тъмен един-два дни след прилагането му, затова не се страхувайте, че шаблоните веднага ще имат бледо червен цвят.

Тъй като къната е естествено хипоалергенно вещество, Мехенди няма да навреди, няма да предизвика дразнене и зачервяване на кожата.

Процесът на прилагане на мехенди не причинява дискомфорт и болка.

Днес мехенди е оригинална декорация за всякакви поводи: коледни партита, сватби, рождени дни, тематични партита и др.

Ако сте решили да изпробвате на кожата си това екзотично изкуство, ето и конкретни съвети от специалистите: След като приложите модела, трябва да се опитате да избегнете контакт с водата в тази област на кожата. Ето защо е най-добре да правите Мехенди вечер преди да си легнете.

Препоръчително е преди да приложите Мехенди,  да извършите депилация и пилинг на онези области на кожата, които искате да украсите.

За някои, Мехенди е традиция, за други – верен талисман, а за трети – почит към модата и начин на изразяване.

източник снимки: Google 

автор: Тезджан Ферад – Джани