Миниатюрното изящество, наречено Колибри

Миниатюрното изящество, наречено Колибри

29/10/2018 Off By djani

Има видове, които се  забелязват отдалеч. Има и такива, миниатюрни като размер, но  оставят траен спомен в сърцето на човек. Такова миниатюрно изящество например е Колибрито. Най-малката птица в света. Нека да видим какво казва науката за нея.

Една от легендите за възникването на  колибрите гласи, че красивита птичка се е родила от сърцето на нещастно влюбен мъж. Друга легенда казва, че колибрите носят душите на мъртвите предци и затова не бива да им се причинява зло.

Това  малко, деликатно птиче тежи само два грама и е дълго едва два-три сантиметра. Сърчицето му е три пъти по-голямо от стомаха и бие със скорост 500 удара в минута, а когато е в полет, стига до 1200 удара в минута. Впрочем, колибрито лети почти през цялото време – краката му са твърде слаби и то не може да ходи, може само да каца за момент. Когато е в полет, колибрито маха с крилца около  52-70 пъти в секунда и траекторията на крилете му прилича на осмица. Има  около 300 вида колибри и всички те са цветни, миловидни и красиви. Единствената птица, която може да лети наляво, надясно, напред и назад.

В периодът на ухажване, мъжкият индивид разперва перата си цели 200 пъти в секунда. Колибрито притежава най-малък брой пера – 1000, докато при  другите видове птици те са над 25 000. Сърдечната честота на колибрите е най-бърза в сравнение с всички животни, за да може да поддържа високия метаболизъм на птицата, както и температурата на тялото ѝ. Всеки ден, най-малката птичка на земята изяжда храна, равняваща се на половината ѝ тегло и изпива вода, колкото тежат 8 колибрита, взети заедно. Хранят се със захар, която поемат предимно  от нектара на цветята. Тъй като в нектарът,  няма достатъчно протеини, аминокиселини и витамини за нуждите на колибрито, то трябва да си набавя такива от други източници като се храни с паяци, мушици и други летящи насекоми. По време на хранене те не кацат, а се задържат, летейки пред цвета. Колибритата не образуват двойки. Женската построява гнездото, мъти и се грижи за малките сама, като през това време мъжкият охранява наоколо и понякога взема участие в храненето на  малките. Гнездото е дълбоко, чашковидно и много добре построено от пух, мъх и паяжина. Прикрепват гнездата си към клоните на цъфнали дръвчета, тъй като менюто им се състои основно от прашеца и нектара на цветчетата. Човката на колибрито е дълга и тънка, като  при някои видове е по-дълга от останалата част от тялото. Колибритата играят важна роля за опрашването и изобщо за съществуването на няколко вида растения.

В момента, въпреки, че са обявени за защитен вид, броят им драстично намалява.

Не съдете по външният вид. Той често изненадва.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани