Мистериозните антични изобретения

Мистериозните антични изобретения

11/12/2018 Off By martha

Когато се замислим за античността, повечето биха си представили общество, което е било технологически необразовано, с прост начин на живот и лимитирано от страна на ресурси. Вероятно много биха казали, че нещата които те са имали и създали, днес биха били изключително лесни за направа. Но съществуват доказателства, че хората от нашето минало са притежавали наука и инструменти, които за нас са непознати.

Византийската империя например са имали странно оръжие, което са използвали срещу враговете си. Течност, изстрелвана през тръба, горяла във водата и можела да се изгаси само с оцет или пясък. Византийците пазели в тайната как точно се правила тази течност и с времето било напълно забравено.

Архимед е известен гръцки математик, философ, астролог и изобретател. Историците докладват, че той изобретил оръжие, което използвало слънчева светлина, за да създаде огнени лъчове. Използвали това в битка срещу кораби, които били моментално унищожени. Оръжието било направено от огледало, върху което било нанесен слой от мед. Учени днес го пресъздали и установили, че наистина когато насочили лъча светлина към реплика на римски кораб, той избухнал в пламъци за секунди.

Римският цимент е не по-малко интересно постижение. При огромното количество доказателства от римски постройки, които съществуват до ден днешен, римският цимент е сравнително по-добър от този, който използваме днес. Казват, че модерните архитекти никога не биха си позволили да се опитат да създадат постройка подобна на грандиозните колизеуми. Вулканичният пясък, който римляните използвали при направата на цимент направило сградите им да издържат изключително дълго време. Точната рецепта е непозната.

Със сигурност не трябва да подценяваме хората от миналото. Прекалено много от историческото ни минало е сглобено от различни източници и малкото информация намерена са владетелите на времето. Може би из античността се крият тайни, които биха променили начина ни на живот.

Автор: Мартина С. Попова