Мистерията на баклавата 2-а част

Мистерията на баклавата 2-а част

03/10/2018 Off By djani

В първата част на тази статия си позволих малко лирично отклонение на тема спомени от детството ми свързани с приготовлението на домашна баклава. Сега ще ви занимая с малко факти и после ще можете сами да пробвате да докарате този мистичен и божествен вкус. Може би първият път ще викнете някой с опит около вас или сами ще се заемете с това предизвикателство. Каквото и да решите, знайте, че аз ви подкрепям. И така…
Готовииии… старт!

Името на този уникален десерт е в женски род и зад него вероятно се крие източна красавица. Източна и средна Азия, Балканите- гърци, арменци- всички те претендират, че са създатели на този божествен вкус.
Според едно древно писание в Истанбул на някой си Сула Возис е намерено описание с гръцки рецепти на сладкиш , в който между две кори се поставят счукани орехи, сусам и е мед. По-късно броят на корите се е увеличил.
През 1473г. за Байрама , в двореца на султан Фатих се е сервирала баклава. От подобни източници се разбира,че баклавата се е консумирала основно на празници и можели да си я позволят по-заможните хора.

Без съмнение, най-добрите майстори на баклава работели в двореца.
В Турция град Газиантеп се слави с една от най-добрите баклави. Според състава си всеки може да намери баклава според своя вкус, една от друга по-вкусни. Поръсени с шам фъстък или пълни с орехи, с пълнеж от заквасена сметана (каймак) те си съперничат по вкус и вид и изкушават горките хора минаващи покрай богато украсените витрини.
Баклава с орехи
Сироп: 3 ч. и ½ чаши (водни) захар
3 водни чаши вода
1 ч.лъжица лимонов сок
Тесто: 2.5 водни чаши брашно
1 чаша прясно мляко
1 яйце
100 мл олио
1.ч. лъжица лимонов сок
Щипка сол
За точене на корите: пшенично нишесте !!!
За печене 125гр. Краве масло
В интерес на истината на пазара вече има и готови кори специално за баклава, но разбира се истинското предизвикателство е да си я приготвиш от нула…И така…действайте!!! Изтокът ви зове!
Повече от историята й, ще ви разкажа в отделна статия.

източник снимка: Pinterest

автор : Тезджан Ферад- Джани