Многобройните функции на Лайката

Многобройните функции на Лайката

07/12/2018 Off By djani

Има две неща, които мразех като дете. Тиквата и лайката. Причината беше, че баба ми непрекъснато ни приготвяше печена тиква, залята в прясно мляко и каквото и да ни заболеше, ни говореше как трябвало да използваме лайка, да я мажем,  да я пием… всичко…

Когато пораснах, един ден, докато лекувах някакъв зъб и венецът се беше подул, когато хапчетата не помагаха, изведнъж се сетих за бабиният завет и пробвах жабурене с чай от лайка… Какво беше изумлението ми, когато болката изчезваше всеки път, щом лайката докосваше болното място… Сега пак лекувам зъб и се сетих, че непременно трябва да разкажа на хората за чудодейните свойства на това уж простичко цветенце, но съдържащо епична сила.

И така, днес аплодисментите ни са за нейно величество Лайката.

За лечебните ѝ свойства се споменава още в средата на 18 век.

Расте в буренливи и изоставени места край пътища.

Разпространена е в Европа, Северна Америка и Азия.

Д-р Албрехт фон Галер я е наричал ,,майка трева“,  което дава информация, че се е използвала в лечението на женски болести.

С развитието на медицинската наука, лечебните свойства на лайката са станали по-широко интерпритирани.

Френските лекари я предписвали за махмурлук, лошо храносмилане, настинки и неразположение. Имало теория, че цветята на лайката са изключително полезни за стомаха.

В Полша цветята на лайката са били предписвани за изгаряния и измръзвания. Те използвали лайката като най-ефективно средство за красотата на кожата и плътността на косата.

Когато са открили в състава на лайка – hamazulene, учените от Чешката република доказали, че е ефективно при лечението на вредата от радиацията.

Антивирусните свойства на лайката, помагат при настинки: ускоряват възстановяването, намаляват симптомите и облекчават възпалението на лигавицата. Лайката се използва за облекчаване при ангина, ларингит и възпаление на устната кухина.

Списъкът на болестни състояния, на които помага не е никак кратък.

При гастрит, колит и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, заболявания на черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, жлъчката, пикочните пътища, цветята на лайка служат като противовъзпалителен и омекотяващ лек. Те намаляват болката и облекчават спазмите. При хемороиди, колити, с екстракт от цветя от лайка се правят лечебна клизма.

Противовъзпалителните свойства на лайката спомагат и при конюнктивит, ечемик и зачервяване. За да облекчите симптомите, измийте очите с хладна тинктура от лайка.

При възпаление на ставите и обостряне на подагра, направете компреси върху засегнатите места.

Цветята на лайката се използват за къпане на новородени, така че бебето да спи по-добре.

За гинекологични заболявания, цистити, уретрити, цветя от лайка се използват за измиване и душ.

Лайката е достъпно, приятно и полезно средство. В дългите зимни вечери, сред приятни разговори една на ароматна чаша чай от лайка ще насити атмосферата с уют и ще отмори сетивата ви.

Като заключение, искам да добавя нещо, което няма да се уморя да повтарям. Лайката спомага изключително много, но не бива да е самолечебно средство. Ако страдате от сериозно заболяване, първо е необходимо да посетите лекар. Въпреки, че лайката няма как да навреди, все пак е препоръчително, консумацията и употребата ѝ да бъдат консултирани със специалист. За всеки случай.

Лайката вече не я мразя. Умело се възползвам от нея. Тиквата все още не ми е приятел. Но има време. Ще порасна и за нея.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани