Можем ли да живеем без сън?

Можем ли да живеем без сън?

01/12/2018 Off By martha

През 1965 година 16 годишен ученик останал буден в продължение на 196 часа. Това са 11 дена без сън, за да провери дали ще може да функционира нормално. Доста странен и опасен експеримент за младо момче.

Още на вторият ден очите му започнали да не фокусират правилно. След това изгубил способността да разпознава обекти с допир. До третия ден момчето станало раздразнимо и некоординирано. В края на експеримента силно се затруднявал с концентрацията, имал проблем с паметта, станал параноичен и започнал на халюцинира. Той се възстановил без дълготрайни проблеми, но не всеки би. За някой липсата на сън може да доведе до дисбаланс в хормоните, болест, а в екстремни случаи дори и смърт.

Тепърва се опитваме да разберем защо изобщо спим. Едното ясно е, че не можем без сън. Приспива ни се от сигнали на тялото ни, които казват на мозъка ни, че сме изморени. По време на сън не само почиваме мускулите и мозъка си, но това е времето, през което тялото има възможност да възобнови клетките и поправи ДНК-то. За възрастни процеса на сън е оптимално да бъде от 7-8 часа, а за деца и тийнейджъри – 10 часа. За жалост, данни показват, че около 30% от възрасните и 66% от децата получават много по-малко от зададеното количество. Лишаването от сън с повечето случаи забавя телесните функции и затруднява мозъка. Да учим, помним и дори настроението ни силно се въздейства от този фактор. Излишък на сън е признак на високото кръвно, а учените дори са направили връзка с диабет и надебеляване.

През 2014 година запален футболен фен починал защото останал буден за 48 часа за да изгледа световното. Умрял е от сърдечен удар. Учените казват, че ако спим по-малко от 6 часа на нощ, сравнително се увеличава възможността за такъв инцидент.

Съществуват хора, които притежават рядка генетична мутация наречена „Фатално семейно безсъние“. При това състояние тялото не може да потъне в сън и индивида остава почти непрестанно буден. В продължение на месеци и години, болестта се влошава и води до деменция и смърт.

Днес има много методи, които могат да ни помогнат да преодолеем безсънието. Важно е ако усетим, че имаме проблеми със съня и да потърсим помощ от професионалист, защото този уж прост процес е жизнено важен за нашето здраве.

 

Автор: Мартина С. Попова