Можем ли да живеем без храна?

Можем ли да живеем без храна?

24/01/2019 Off By martha

Тялото ни, подобно на кола, се нуждае от гориво, за да се задвижи. След кислорода и водата, храната е на трето място от списъка на нашите главни захранващи механизми. Самата храна, която консумираме ни предоставя разновидни вещества, които тялото ни обработва и превръща в енергия. Нуждаем се от витамините, мазнините, фибрите, калориите и т.н. за да могат да функционират правилно нашите органи и да ни поддържат живи. Ако се върнем на първоначалното сравнение, ако горивото на колата свърши тя угасва, но какво се случва ако тялото остане без гориво?

Какво би се случило ако не ядеш храна за цяла седмица?

Калориите се използват за отчитането на количеството енергия в храната. Нормалното ежедневно количество, което трябва да приемаме е грубо за жени е 2,000 калории, а мъже – 2,500. Ако ги премахнем от живота си за първите 6 часа всичко ще е напълно нормално. Тялото използва глюкозата, която създава чрез метаболизма като гориво. Мозъкът използва 25% от тази енергия, докато останалите 75% се абсорбират от кръвта и тъканите. След изтичането на първите 6 часа, това гориво ще бъде изразходвано. Тялото ни ще бъде уморено и ще сигнализира глад. Ако не го захраним, тялото започва да гори мазнина и да я преработва в енергия.

След 72 часа нещата започват сериозно да се влошават. Мозъкът сигнализира, че му трябва много повече от това, за да функционира. Тялото започва да унищожава собствените си протеини, за да създаде глюкоза. Реално започвате да ядете себе си отвътре. Отвъд този етап, имунната система започва да се разпада от липсата на важни витамини и минерали. Това означава, че индивидът е много по-податлив на зарази и болести, които в крайна сметка довеждат до смърт. Докато тялото изяжда мазнините, мускулите и глюкозата, шансовете за сърдечен удар драстично се покачват.

Резултатите от този хипотетичен експеримент варират спрямо индивида и околната му среда. Човека не може да оживее повече от 10 дни без вода, но ако продължи приемането на течности може да се оживее от 20 до почти 60 дни без храна. В реалност жена, която се изгубила в снежните гори оживяла 49 дена без храна, като използвала разтопен сняг да захранва тялото си.

Хелен Клабен Кан

Автор: Мартина С. Попова