Може ли земните океани някога да се изпарят?

Може ли земните океани някога да се изпарят?

17/04/2019 Off By nina

Новината е страшна. Температурите на океана са най-високите, тъй като точните измервания са започнали в средата на 20-ти век. И благодарение на промените в климата, предизвикани от човека, нещата само ще се влошат през следващите години.

Но дори ако хората продължават да изхвърлят парникови газове в атмосферата, може ли океаните някога да станат толкова горещи, че да започнат да кипят? За щастие, сегашните практики на човечеството вероятно никога няма да затоплят света достатъчно, за да направят това.

“Дори и да изгорим всички известни запаси от изкопаеми горива, няма да стане толкова топло,” каза Зейк Хаусфатър, климатолог от Berkeley Earth, организация за анализ на данни за температурата. “Въпреки това си струва да се спомене, че има много лоши климатични въздействия, които се случват много, много преди повърхността да стане достатъчно гореща, за да кипне вода.”

Парникови газове като въглероден диоксид и метан повишават температурите на Земята, като прихващат слънчевата енергия в атмосферата на планетата и повърхностната енергия, която иначе би излъчила в космоса. Около 93% от тази допълнителна топлина се абсорбира от повърхността на океана. Топлината бързо се смесва през горните 100 метра вода, пласт, известен като “смесен слой” и изчезва много по-бързо, докато минава надолу“, добави той. Но през последните години учените са наблюдавали покачване на температурите дори в най-дълбоките океански царства, съобщава Live Science.

Тъй като водата е по-плътна от въздуха, тя има способността да абсорбира много топлина. “Горните 2,5 метра от океана държат същото количество топлина, както цялата атмосфера над нея”, казва Хаусфатър.

Така че теоретично е възможно земните океани да станат достатъчно горещи, за да започнат да кипят. Молекулите на топла вода се изпаряват от повърхността на океана през цялото време. Самата водна пара е парников газ, така че по-големите количества вода в атмосферата ще създадат порочен цикъл на обратна връзка – и по-горещ свят като цяло. Смята се, че нещо подобно се е случило на Венера отдавна, отбеляза Хаусфатър, което е накарало океаните на планетата да се изпарят. Но тъй като Земята е по-далеч от Слънцето, отколкото Венера, ще ни трябва много повече парников газ за нашата планета, за да достигне тази мрачна точка, каза той.

Но човечеството не е единственото нещо, което би могло да повлияе на океаните. Един ден, в далечното бъдеще, слънцето ще достигне края на живота си и ще започне да се разширява навън като гигантска червена звезда, според сайта Space.com. През следващите 7 милиарда години температурата на Земята ще се повиши бавно, каза за Live Science астрономът Робърт Смит, почетен читател в Университета на Съсекс в САЩ, в имейл.

През 2008 г. Смит, заедно с колегата си Клаус-Питър Шрьодер от университета в Гуанахуато в Мексико, извършиха изчисления, за да разберат как Земята ще срещне своя създател. „Но точно когато океаните ще започнат да кипят, е трудно да се посочи, каза Смит. Вместо това, това изпаряване на океана може да се случи след около 1 милиард години, но добави, че има голяма несигурност в тази цифра.

В този момент човечеството може да е спряло да добавя парникови газове в атмосферата и може би отдавна е изминало пътя на додото. Но дори и след като океаните изчезнат, това не означава, че животът също ще изчезне веднага.

“Напълно е възможно някои прости форми на живот да оцелеят за известно време без вода, но след време (и не ме питайте какво точно означава това!) вероятно земната повърхност ще се разтопи, което почти сигурно ще премахне и последната следа от живот“ – каза Смит.

Превод – Нина Жишева