Мокри кърпички – без “за”, само против!!!

Мокри кърпички – без “за”, само против!!!

04/04/2019 Off By djani

От известно време в живота ни неизменно присъства едно вещ, която се превърна почти в универсално средство. Родителите  носят  бебешки кърпички в количките си и ги използват във всеки удобен случай. Медицинският персонал и учителите в класната стая често избърсват повърхността с антибактериални кърпички. Пътуващите зареждат  мокри кърпички за ползване на пътя…Употребата им достига до застрашителни размери, подобни на екологична катастрофа. Те са навсякъде, само в Обединеното кралство оборотът на влажните кърпи е достигнал 500 милиона лири годишно.

А ето и 4 причини да спрете да използвате мокри кърпички.

1. Създават Екологичен хаос.

Само защото влажните кърпи са технически “еднократни”, не означава, че те магически се разпадат.  Вместо това, те просто изчезват някъде другаде, извън нашия поглед, където продължават да опустошават околната среда.

Кърпичките съдържат пластмасови влакна, които не са биоразградими. Например, когато салфетките попадат в океана, те се изяждат от морски създания, като костенурки, които ги вземат за  медузи и накрая умират. (Същото се случва и с найлоновите торбички.)

2. Запушват  тоалетни чинии и канали.

Много потребители погрешно хвърлят влажни кърпички в тоалетната, като по този начин запушват канализацията.

При запушване на каналите влажните кърпички се натрупват. През 2013 г. парче замразени мазнини с размер на автобус е намерено в канализация в Лондон.

3. Токсични химикали.

Бебешките кърпички съдържат консерванти и аромати, които не трябва да влизат в контакт с човешката кожа, по-специално  бебета и малки деца..

4. Разпространението на бактерии.

Когато болничният персонал използва мокри кърпички, за да избърше повърхности, това по същество само разпространява бактериите. Изследователи от Университета в Кардиф  са установили, че влажните кърпички дават втори живот на бактериите. Изглежда, че добрият стар сапун и вода са  много по-добра алтернатива.

Това средство за хигиена е много внимателно проучено от дерматолозите. Въз основа на резултатите експертите настояват, че влажните кърпички могат да бъдат вредни. Причината е сериозна алергична реакция на кожата, която наскоро започна да се появява по-често. Освен това, медицинската статистика потвърждава, че такива събития се докладват от лекари от различни страни.

Педиатрите препоръчват да се замени използването на мокри кърпички с обикновени, прости, стандартни водни процедури. И да се прилагат модерни мокри кърпички само в крайни случаи, когато няма друга възможност за извършване на грижа за кожата (екскурзии, разходки) избор на висококачествени, не-антибактериални кърпички.

Дори и в тези случаи, обикновена, суха, мека кърпа, напоена с обикновена вода, ще бъде по-ефективна и безопасна от съмнителните антибактериални влажни кърпички, напоени с вредни вещества. Ако възникне дразнене, зачервяване, обрив, употребата на тези кърпи трябва да бъде спряна.

Надявам се, че се разбра, че въображаемото “удобство и комфорт” могат да причинят голяма вреда на кожата и тази на децата ви.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани