Момичета, сваляйте грима си, за да нямате проблеми

Момичета, сваляйте грима си, за да нямате проблеми

05/02/2019 Off By nina

Една жена от Австралия, която нямала навика да почиства спиралата си, си създала сериозни проблеми с очите, които можело дори да унищожат зрението й, според нов доклад на австралийските учени офталмолози.

50-годишната австралийка отишла при очния си лекар, чак след като изпитала особено неприятно чувство, че има нещо в очите си, според доклада, публикуван в майския брой на списание Ophthalmology. Жената признала, че в последните 25 години е използвала спирала за гримиране на миглите и не винаги я почиствала след това.

“Имах лошия навик да нося много грим и да не го почиствам”, споделя Тереза ​​Линч за Daily Mail.

Когато лекарят прегледал долната страна на клепачите на жената, открил тъмни пигментирани бучки под конюнктивата – прозрачната мембрана, която разделя клепача и бялата част на окото. Някои бучки дори пробили повърхността на конюнктивата, се казва в доклада. Нейните проблеми с очите са свързани с конюнктивит (възпаление на конюнктивата) и водят до увреждане на роговицата.

“Бучките бяха вкоренени толкова дълбоко, че частиците се натрупваха един върху друг … Чувствах се много неприятно. Клепачите ми бяха подути и тежки, защото дълго време пренебрегвах проблема и не ги лекувах”, казва Линч.

Докторът на Линч, д-р Дана Робей, офталмологичен хирург и клиничен старши преподавател в Медицинския университет в Сидни, сподели пред Daily Mail, че тъмните бучки са причинени от натрупването на парчета спирала под клепачите на Линч. „Имаше риск очите на Линч да се заразят, което в редки случаи може да доведе до слепота“, казва Робей.

“Трябва да сте педантични за премахването на спиралата!“, добавя лекарката.

Линч претърпява 90-минутна процедура за отстраняване на бучките, но все още има белези по клепачите си, твърдят от Daily Mail.

Превод от английски – Нина Жишева