Морски кончета

Морски кончета

06/12/2018 Off By djani

В дълбините на морето живеят много интересни същества, но днес ще отдадем специално внимание на морското конче.

 

 

За тях е известно, че живеят в тропическите и субтропическите морета. Предпочитат спокойни води. Най-голямата опасност за тях е силното течение на водите, което може да ги доведе до пълно изтощение.

В непозната среда те са дезориентирани. Дори да има достатъчно храна, загубата на партньор може да бъде причина за смъртта им.

 

 

Морските кончета или научните хипокампуси са малки костни риби от семейството на морски игли. Съществуват около 30 вида, които се различават по размер и външен вид.

Размерът им варира от 2 до 30 см., а цветовете са много разнообразни.

Те са защитени от твърда костна черупка, също като раците. За хищниците не представляват интерес, но в случай на опасност, се крият доста умело.

 

Очите им могат да се движат независими едно от друго.

За разлика от останалите жители на морето, водните кончета се движат в изправено положение.Това е възможно поради наличието на голям надлъжен плувен мехур. През повечето време, морските кончета висят във водата, като опашката им се захваща за водораслите.

Те имат примитивна храносмилателна система – нямат зъби, нямат стомах.

За да не умре от глад, морското конче трябва постоянно да яде. Според начина си на хранене, те са хищници. Когато дойде време за лека закуска, те се придържат към водораслите с опашките си и като прахосмукачки изсмукват околните води, в които има планктон.

 

 

 

Семейните отношения на водните кончета, също са много интересни.

Изборът  на партньор, зависи от женското водно конче (не може да бъде ).

Когато си избере подходящ индивид за чифтосване, тя го кани на танц. Няколко пъти, те се издигат до повърхността на водата и отново се спускат. Основната задача на мъжкият е да издържи и да не изостава.

 

 

Ако се забави, капризната дама, веднага ще намери друг кавалер, но ако тестът бъде издържан, двойката започва да се чифтосва.(няма тинтири-минтири – ясно и просто).

Женската поставя яйцата в специална торба върху стомаха на мъжа. През следващите 50 дни, там ще се появят миниатюрни морски кончета.Това са единствените същества на планетата, които имат ,,мъжка бременност“. Раждат се от 5 до 1500 малки, но само 1 от 100 ще оцелее.

 

 

Морските кончета са моногамни, т.е. те избират партньор за цял живот и дори, понякога плуват заедно като се хващат с опашките си.

 

Морските кончета са миролюбиви риби. Хората ги ловят за различни цели: за производство на сувенири, за подаръци или за подготовка на скъпо екзотично ястие.

В Азия се правят лекарства от сухи морски кончета.

30 от 32 вида са изброени в Червената книга.

Отново тъжната констатация. Ние хората сме толкова жестоки, че посягаме, дори на толкова крехки и безобидни същества… Защо бе хора?!?

Ако искате да се забавлявате, отидете на кино, театър, изложба, концерт… нахранете духа и мозъка си с нещо. Ако искате да печелите, измислете нещо, с което не унищожавате живот…

Кой ни дава това право?

Закон? Господ? Кой?

п.с. Ще взема да пиша за някакви мутрески и силиконки, май ще е по-весело…

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани