Мостът на влюбените в Париж

Мостът на влюбените в Париж

12/12/2018 Off By djani

Мостът е издигнат в началото на 19 в., а строителството му отнело три години. (1801-1804г.) Той е бил замислен като основа за бъдещето на висящата градина над водите на Сена. Наполеон Бонапарт е наредил на инженера да проектира структура, така че да прилича на висяща градина над реката. Бил построен метален мост  с 9 арки за пешеходци.

На 17 март 1975г. френското министерство обявява моста за национален исторически паметник.

През 1991г. ЮНЕСКО описва цялата парижка река, от Айфеловата кула до края на lle Saint Louis, като място за световно наследство.

Повреди от времето на първата и втората световна война и многократни удари на шлепове в подпорите, налагат затварянето на моста през 1976г. Настоящият мост е построен между 1981г. и 1984г. според плановете на Луи Аррехе, който е решил да намали броя на арките от 9 на 7 броя. Мостът има дължина 155м, ширина 11 м. На 27 юни 1984г. мостът е открит от Жак Ширак.

Мостът понякога е служел като място за изложби на изкуството и днес е студио за художници и фотографи, които са привлечени от уникалната гледна точка.  Pont des Arts също, често е място за пикници през лятото.

Историята на любовните катинари датира най-малко от 100 години.

 

По време на Първата световна война млада учителка – Нада се влюбила в сръбския офицер на име Реля. След като се сгодили, Реля отишъл на война в Гърция, където се влюбил в друга, местна жена от Корфу. Вследствие на това, Нада и Реля развалили годежа. Нада никога не е успяла да се възстанови от удара с раздялата с любимия. След известно време е починала от скръб. Приятелките на Нада искали да защитят своята любов. Започнали да записват своето и на любимия името на катинар и ги прикрепяли към парапетите на моста, където се срещали Нада и Реля.

В останалата част на Европа, любовните катинари започнали да се появяват в началото на 2000-те години.

За съжаление, с течение на времето катинарите заплашили да повредят решетките на моста, а през 2015 г. правителството на Франция решило да премахне всички катинари. 54 тона катинари били демонтирани заедно с оградата на моста и заменени с прозрачни щитове вместо решетки. Новата ограда не останала за дълго прозрачна. Местни художници бързо я нарисували в стила на ,,уличното изкуство“.

Към днешна дата се завръщат огради от чугун на моста, но заключванията върху тях ги няма. Факт е, че когато през 2015г. мостът е в опасно състояние поради тежестта на ,,ключалките на любовта“, повечето от гражданите подкрепят кметството и се противопоставят на тази традиция.

Мостът остава място за символична и романтична разходка за влюбените двойки.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани