Мразен и обичан – белият хляб

Мразен и обичан – белият хляб

27/01/2019 Off By djani

Първият хляб, обичаен за нас, се е появил преди повече от 7 хиляди години благодарение на египтяните. Египтяните първи открили, че с добавянето на дрожди или кисело мляко, хлябът е по-вкусен. Тази рецепта за хляб от египтяните, заимствана от гърците,  дошла  при римляните, а в началото на нашата ера, римляните вече са разпространили собствената си технология за приготвяне на хляб във всички завладени територии.

По това време, хлябът е бил много скъп и само владетели или особено влиятелни хора можели да си позволят този продукт на трапезата си. В древна Гърция, хлябът се считал за напълно самостоятелно ястие и се сервирал отделно. Колкото по-богата е къщата и колкото е по-влиятелен собственикът, толкова по-изобилно, и щедро той черпел гостите си с бял хляб.

През последното десетилетие много известни лекари и специалисти по хранене говорят за хляба или много лошо или се опитват да бъдат по-обективни за опасностите от белия хляб.

Всичко започва с проучване, в което взимат участие повече от 60 000 жени на средна възраст. Резултатите показват, че жените, в диетата, в която преобладават белият хляб и висококачествените брашно, страдат от диабет три пъти по-често от тези, които включват храни, богати на фибри и съдържащи лесно смилаеми въглехидрати.

Медиите незабавно взимат тази информация, а белият хляб се превръща в един от най-опасните продукти за здравето. „Непрекъснатото потребление на бял хляб и други продукти от рафинирано брашно от най-висок клас допринася за развитието и влошаването на сърдечно-съдовите, ендокринни, предимно диабетни, стомашно-чревни и онкологични заболявания” – това е пример за типично твърдения в медиите. Като цяло, белият хляб е изпечен от висококачествено брашно. Това брашно съдържа главно нишесте и глутен. Всички продукти от висококачествено брашно, принадлежат към категорията на лесно смилаеми въглехидрати, които са особено необходими за хората, които водят много активен начин на живот. Децата и спортистите принадлежат към тази категория хора.

Белият хляб е допълнително обогатен с всички необходими витамини и минерали. Той съдържа много калций, който е просто необходим за костите, витамин В, който помага на организма да устои на стреса, протеини, които са добри за косата и кожата.

Неотдавнашно проучване на Британската фондация за хранене потвърди, че белият хляб не участва в затлъстяването. Основното, което трябва да запомним, е че прекомерната консумация на нещо, било то алкохол, захар или бял хляб, води до неизбежни здравословни проблеми.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани