Музеят на Karagöz & Hacivat в Бурса

Музеят на Karagöz & Hacivat в Бурса

07/12/2018 Off By djani

Едно от най-привлекателните места за посещения в Бурса, несъмнено е музеят на Карагьоз и Хадживат. Открит е през 1997г.,  единствен по рода си, е създаден за да съхрани и запази за бъдещите поколения изкуството на Карагьоз и Хадживат. Намира се точно срещу паметника на Карагьоз, който е един от символите на Бурса.

 

 

Карагьоз и Хадживат, са живеели в Бурса по време на османския владетел Орхан Гази. Според една легенда, по време на строежа на една джамия не само, че не са работили, а даже са пречели на работата на останалите. Диалозите между двамата били толкова забавни, че останалите работници спирали работата си, за да ги слушат и гледат. Когато султанът разбрал, че те са причина за забавянето на строежа, заповядал да бъдат убити.

По-късно се е разкаял за тази си постъпка.

За да утеши султана, Шейх Кустер, направил кукли с техните изображения и започнал да разиграва истории на сенки с тях. Искал да разкаже на всички хора за Карагьоз и Хадживат.

През 1809г., в Гърция, в областта Янина, се е играел спектакъл с Карагьоз и Хадживат на турски език. Представленията много бързо станали популярни и започнали да се играят на гръцки език.

Онзи, който е можел да прави всичко в това представление, е бил истински факир. Работата била много трудна  и изисквала голяма сила на духа. Артистът движи фигурите, помни наизуст пиесата, говори диалекта на различните герои, пее песните. Едновременно с това е сценарист, хореограф. Тъй като всичко това не може да се направи от един човек, понякога са си вземали помощник.

 

 

Кой е Карагьоз?!

Той е абсолютен бедняк, но винаги жизнен и в добро настроение. Грозен е  и на всичкото отгоре има и гърбица. Жилището му е готовата всеки момент да се срути барака. Срещу неговото жилище блести сараят на Пашата. Не владее никакъв занаят, готов е обаче да се забърка навсякъде, тъй като при неуспех няма какво да загуби. Не се страхува от бой, свикнал е. От склонността му да се бърка навсякъде, са произлезли серия комични истории, които чрез него осмиват различни професии, науки и качества.

Карагьоз има неразделен приятел – Хадживат. Сериозността е негов неотменен белег. Понякога е честен бедняк. Спокоен и работлив глава на семейство. Набърква се в различни каши със своя приятел и бива подведен от него.

Технологията на изработване на фигурите в кукленият театър на сенки и пресъздаването на историите на двамата любимци не е никак лесно начинание. Напротив, то е доста сложен технологичен процес. В основата си диалозите са били с остър сатиричен характер и темите били дълбоко социални. Често, т.нар. представления служели на народа като „вестник” и хората научавали любопитни новини чрез историите на двамата приятели.

 

Към днешна дата музеят в Бурса, посветен на това древно изкуство е едно от най-посещаваните места в града. В сградата има салон за 100 души, където може да видите история с Хадживат и Карагьоз. Има постоянна изложба на кукли, специализирана библиотека и ателие за правене на кукли. Ако имате път натам, непременно отидете и вижте музея.

 

 

 

 

Източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани