Музея на провала

Музея на провала

22/10/2018 Off By martha

В Хелсингборг, южна Швеция, съществува музей, но е какъв да е музей. Това в нещо малко по-странно и по-интересно от нормата.

Музея на провала.

От 80 до 90 % от всички проекти започнати, завършени и публикувани се провалят. Всеки, който е в бизнес сферата е наясно с този факт. Но ако има такова голямо количество неуспешни джаджи, къде са те? Повечето компании се стараят на ги скрият или засенчат по какъвто начин намерят за добре, все пак това не би било добре за имиджа им. Някой от тях просто се правят, че тези неща никога не са съществували.

Музеят на провала има за цел да събере колкото се може повече неуспешни продукти и да ги представи на хората. Целта не е да се огорчават или присмиват на компаниите, които са ги направили, а да дадат шанс на хората да видят, че не всеки е безгрешен. Ако не друго поне може всички да се поучим от провала на друг. Критерия за поставянето на продукт в този музей е, че е трябвало да е бил иновация за времето си, че е привлякъл огромен интерес и високи очаквания, но в крайна сметка не е успял да достигне височините, които са очаквани или напълно се е провалил. Бихте се учудили колко много корпорации са си експериментирали с техника която е изцяло извън кръгът, в които са главно ориентирани – гейминг конзола на Apple, говореща кукла принцеса на Bluetooth, настолна игра на Доналд Тръмп и много други. Там можете да видите и доста известни неуспешни продукти като пакетиран неотровен Windows 8.

Много от продуктите се купуват от интернет, някой дори биват дарени на музея. Собственикът неучудващо се е притеснявал за успеха на неговата идея. Всички тези неща е трябвало да бъдат на показ, което потенциално би раздразнило голяма част от компаниите. Щеше да е доста иронично ако музея на провала се беше провалил, но както собственикът казва, в момента в който нещо ново се обяви и не успее да достигне очакванията то може да се добави към музея. Това прави целия този бизнес вечно обновим.

 

Автор: Мартина С. Попова