Музика без инструменти?

Музика без инструменти?

08/12/2018 Off By martha

Може би сте чували термина „акапела“ преди. Буквално преведено означава „като в параклис“ и се отнася за музика създадена изцяло с човешкия глас. В последните години този стил става все по-популярен благодарение на телевизионни предавалия като „Glee“ или групи като „Pentatonix“, които ни показват колко майсторски може да се направи музика.

Този стил съществува от много по отдавна от колкото може би си мислите. Този вид музика предшества всички инструменти взети заедно. Преди създаването на съпровод, музиката е била изцяло с глас. Името произлиза от църковната музика. До XVI век тя била изцяло вокална. Инструменти изобщо не били позволени в църквата. Днес се като инструмент се използва главно орган, но до голяма степен църковната музика все още е акапела.

До началото на XX век акапела изпълненията станали синонимни с най-високото певческо и хорово майсторство. Пийтър Крисчън Луткин, декан на „Северозападния университет за музика“ в САЩ, спомогнал разпространението и популяризирането на акапелата като създал „Северозападния акапела хор“ през 1906 година. Последвало масово сформиране на подобни хорове из колежите и училищата. В хоровете е имало от 40 до 80 певци. Музиката станала известна с огромните усилия положени върху вплитането и синхронизирането на голямото количество изпълнители да звучат като едно цяло.

Но акапелата не е стриктно църковна или хорова музика. Днес много групи се придържат към модерната музика, но преобразена изцяло без инструменти. Някой групи използват гласовете си да имитират инструментите, докато други са по-традиционни, като наблягат на храмонията. В модерната музика се използват изключително много ударни инструменти и електронни звуци, за това при кавър на песен повечето добавят бийт-бокс за да се създаде поп-рок звученето.

Тъй като акапелните стилове могат да варират от госпъл до съвременна музика, а броят на изпълнителите е от малка три или четири членна група до хор, възможностите са безкрайни. Този стил е възможност да се покаже истинско музикално майсторство и точност като по креативен път се поглежда музиката от нова призма.

 

Автор: Мартина С. Попова