Музика от стълбите

Музика от стълбите

18/01/2019 Off By djani

Проектът, на който ще се спрем сега, освен, че е технологична иновация, има и своята забавна страна.

На жп гарата в бразилския град Ozascu се намира музикално стълбище, което се намира на 30 км. от Сао Пауло (Бразилия).

То е декорирано в стила на клавишите от пианото. Общо 34 стъпки са подредени по такъв начин, че когато човек стъпи на някое от тях, се чува звук. Това е проект на община Озаску – така градските власти искат да забавляват гражданите и да ги насърчат да се движат повече, а някои дори да танцуват. Местната преса съобщава, че най-вече децата харесват музикалната стълба, много от които прекарват буквално часове, играейки с нея и бягайки нагоре-надолу.

Това стълбище е част от проект Sesc, предназначен да насърчава физическата активност и здравословния начин на живот.

Marcelo de Soza, спортен мениджър Sesc казва:

“Решихме да го инсталираме тук, защото искахме да подтикнем  хората с нещо забавно, да мислят и да се движат повече, да увеличават физическата активност в ежедневието си. И в крайна сметка започнаха да използват стълбите вместо ескалатора на входа на гарата.

И сега, някой бърза да преодолее мелодично препятствие, докато други, напротив, удължават удоволствието си с допълнителни стъпки.

 Ето какво казва  Вера-Лусия, минувач:

„Дойдох да плащам сметки – всичко това e стресиращо състояние.  Изведнъж се натъкнах на стълбите за пиано. Хора, това е толкова релаксиращо! Изведнъж започваш да скачаш. Слязох долу, за да се изкача отново. Наистина е страхотно и релаксиращо.“

Идеята да се създаде пиано – стълба, бразилски експерти са заимствали от шведите. В Стокхолм има подобна музикална стълба, създадена в рамките на проекта “The Fun Theory”.  Неговата цел е също да насърчи хората да упражняват ,,ходене“  чрез въвеждане на фактор „удоволствие“. Но дори такива мерки не винаги са ефективни. Много хора все още предпочитат да използват асансьора или ескалатора. Въпреки това, бразилските организатори се надяват, че техният проект  ще бъде от полза за онези, които водят заседнал начин на живот.

източник снимки” Google

автор: Тезджан Ферад – Джани