Мустаците могат да ни предпазят от рак на кожата

Мустаците могат да ни предпазят от рак на кожата

31/05/2019 Off By nina

Мустаците може да намали риска от развитие на специфичен вид предракова лезия на долната устна, известна като актинична кератоза, според ново проучване, публикувано в Journal of American Academy of Dermatology.

Въпреки че само около 1% от актиничните кератози (АК) обикновено се превръщат в рак на кожата, скоростта може да бъде много по-висока при АК на долната устна – до 14% до 17% от случаите, според новото проучване. Експертите казват, че това е така, защото кожата на долната устна е по-тънка, по-светла от останалата част на кожата, и защото долната устна е обърната нагоре към вредните слънчеви лъчи.

За това проучване изследователите са прегледали 200 мъже с анамнеза за предракови израстъци по главата или лицето – 59 от които са носили мустаци от началото на 20-те си години и са взели предвид различни рискови фактори за развитие на АК на устната, включително професионалното или развлекателното излагане на слънце, употребата на тютюн, образуването на слънчеви изгаряния, историята на рака на кожата и възрастта. Те открили, че „навесът“ на мустаци, които са били повече от една трета от инча, са имали „най-голямо и най-значимо“ въздействие върху намаляването на риска от АК на долната устна на тези мъже, се казва в статията.

Повече от 58 милиона души в Съединените щати имат АК на всяко едно място на тялото си, според фондацията за рака на кожата. АК обикновено се появяват при хора с по-светла кожа на лицето, скалпа и задната част на ръцете и се смята, че са причинени от ултравиолетово увреждане на ДНК на кожните клетки с течение на времето.

АК обикновено се проявяват като груби места, които се усещат по-лесно, отколкото се виждат. Понякога те са розови и люспести, а понякога се превръщат в рогообразен растеж. Когато са на устните, те могат да накарат устните да се чувстват постоянно сухи и напукани. Повечето хора, които развиват АК, няма да изпитват особено досадни симптоми. Но ако не се лекува, някои АК в крайна сметка могат да прераснат в плоскоклетъчен карцином, вторият най-често срещан тип рак на кожата.

Д-р Кристин Ко, професор по дерматология и патология в Медицинския университет на Йейл, каза пред ABC News, че е важно да се лекува, когато АК станат плътни, болезнени или нараснат. “Препоръчваме лечение, защото е трудно да се разбере кои лезии ще се превърнат в рак на кожата”, каза тя.

Лечението обикновено зависи от броя на лезиите, които човек има. Когато има по-малко лезии, обикновено се изисква само криотерапия – да бъдат замразени. Кремове и други вътрешни процедури като химически пилинг и леки лечения често се използват, когато са налице много лезии или са засегнати по-големи области.

За щастие, предотвратяването на АК е възможно. Просто предпазвайте кожата си от слънцето, като носите слънцезащитен крем – и го поставете отново, когато е необходимо – върху областите на тялото, изложени на слънце, независимо дали това са ръцете, краката, лицето или главата. Дългите дрехи и шапки също могат да помогнат за защита на кожата. И както показва новото изследване, може да си пуснете и мустаци.

Превод – Нина Жишева