Мушкато – шепа скромност в саксия

Мушкато – шепа скромност в саксия

15/12/2018 Off By djani

Често под носа ни има скрита нежност, но ние рядко я забелязваме. Аз не съм човек, който разбира от стайни растения, но истински се възхищавам на всеки, който ги отглежда. Домът изглежда по различен начин с тях. Въздухът също. Днес се присетих за растение, което е доста популярно у нас и сметнах, че трябва да му отдадем малко заслужено внимание. Скромно и непретенциозно, то се е сляло с нашата реалност. Днес аплодираме – мушкатото.

Мушкатото е многогодишно растение, произлизащо от Южна Африка. Това обяснява любовта на цветето към топлината и слънцето. То е непретенциозно. На височина достига до около 60 см. Листата му са със заоблена форма и цъфти от пролетта до есента бяло, розово, червено, цикламено, понякога и смесено.

Mушкато може да се отглежда на балкона, в градината или на перваза на прозореца в дома. Идеалната температура за отглеждането му е 15 градуса. Не понася студеното или горещото време. Влажността е много важна за растението. В райони, където влажността е ниска, не се развива добре. Поливането е много важно за растението.Трябва да се погрижим водата да се разпредели равномерно в почвата. След поливането на растението е много важно излишната вода да се изпразни от чинийката под саксията. Трябва да се напоява в един и същи ден и то редовно. Препоръчва се да се полива веднъж седмично през зимата, два пъти седмично през лятото. Водата с която напояваме цветето не трябва да бъде студена, а да има стайна температура. Два пъти годишно – пролет и есен, трябва да се наторява почвата.

Най-срещаното мушкато у нас е зоналното мушкато. Има тъмнозелени листа и цъфти в няколко цвята – бяло, розово, червено, цикламено. През лятото не понася силните жеги, а през зимата температурата не трябва да пада под 0 градуса.

 

 

Царското мушкато цъфти само през пролетта и лятото. Цветчетата му приличат на тези на зоналното мушкато. Различава се само по формата на листата. Тук те пак са тъмнозелени и мъхести, но този път са заострени и назъбени в краищата.

 

 

Познато е още висящото мушкато. Неговите листа са по-дребни, а цветчетата му са в разнообразни цветове. Цъфти от средата на пролетта до началото на есента. Вирее най-добре  в райони, където сутрин и вечер е хладно и влажно, а през деня е топло.

 

 

Етеричното масло от мушкато се извлича от стъблата, листата и понякога от цветовете на мушкатото. Използва се успешно в продукти за грижа за кожата и косата.

Поради антимикробните си свойства, мушкатото действа като имунен стимулатор.

Билката е известна с диуретичните си свойства. Противоглистните свойства на мушкатото са особено полезни при децата, а понякога също и при възрастните.

Лечението на редица респираторни заболявания като възпалено гърло, инфекции на носа и т.н. може да бъде подпомогнато успешно с мушкато.

Възхищавам се на жени, които умеят да се грижат за стайни растения и билки.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани