Мъже оставили гениален отпечатък

Мъже оставили гениален отпечатък

17/11/2018 Off By djani

Вероятно тази статия можеше да е безкрайна. Но това е относителна информация. Великите умове в историята на човечеството подбрани в една статия. Поклон. Респект. Аплодисменти.

Галилео Галилей е италиански физик, астроном и философ. Сред неговите постижения e подобрението на телескопа. Той е определян като ,,баща на съвременната физика“ и ,,баща на  съвременната наука“. Галилей показва забележително разбиране за връзките между математика, теоретична и експериментална физика. През 1610г. той публикува първите си астрономически наблюдения с телескоп. Същата година,  открива три от четирите големи спътника на Юпитер – Йо, Европа и Калисто. Четири нощи по-късно открива и четвъртия – Ганимед. По-късно астрономите променят първоначалните имена на спътниците и ги наричат ,,Галилеевите спътници“.

Алберт Айнщайн е немски физик-теоретик, философ и писател от еврейски произход, работил през голяма част от живота си в Швейцария. Атомната бомба се счита за най-забележителното му творение. Всички негови изобретения са били под чиста теоретична форма. Само хладилникът е бил реално осъществен, преди бомбата, разбира се. Той разработва общата теория на относителността. Името му се свързва с формулата за еквивалентност на масата и енергията. Получава Нобелова награда  за физика и откриването на закона за фотоелектрическия ефект.

Исак Нютон е английски физик и математик, който е широко признат като един от най-влиятелните учени на всички времена и като ключова фигура в научната революция.  Нютон посява семената за бъдещето развитие на оптиката. Той споделя своя успех заедно с Гофрид Лайбницслаб за развитието на висшата математика.

Чарлз Дарвин е създател на еволюционната теория. С творбата си

,,За произхода на видовете“, той напълно променя светогледа на човечеството и историята за сътворението. Дарвин обяснява произхода на човека с еволюция на древните човекоподобни маймуни. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид, тя представлява основа на биологията, като дава единно и логично обяснение на биоразнообразието.

 

В края на лятото на 1894 г. Огюст и Луи Люмиер започват работа по снимките на първия си филм – Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време . Филмът е прожектиран за пръв път на 21 март 1895 г. в Париж и трае само 46 секунди.

Въпреки това днес се счита, че “рожденият ден” на киното е 28 декември 1895 г., когато братя Люмиер организират първата платена публична прожекция в сутерена на парижкото “Гранд Кафе”. На събитието присъстват тридесет и трима посетители, които заплащат по един франк, за да видят няколко отделни сюжета, всеки с продължителност по около 50-60 секунди, колкото са били възможностите на лентата. Техниката на Луи Люмиер била нещо съвършено ново за публиката, а той бил превъзходен артист и умеел да подбира най-изразителните кадри за своите сюжети.

 

Томас Алва Едисън е американски изобретател и бизнесмен, създал много важни устройства. Той е един от първите изобретатели, приложили принципите на масовото производство при създаване на изобретения.

Едисън се счита за един от най-плодотворните изобретатели на своето време, с рекорден брой патенти на свое име – 1093. Повечето от тези изобретения не са изцяло оригинални, а са подобрения към по-ранни патенти, и всъщност са направени от многобройните му служители. Едисън често е критикуван за това, че не споделя заслугите за изобретенията. Въпреки това, Едисън получава патенти по целия свят, включително в САЩВеликобританияФранция и Германия. Едисън основава компанията Моушън Пикчър Пейтънтсконгломерат от девет големи филмови студиа, известен като Едисън Тръст. В края на 19 в. за него работи и самият Роберт Бош.

 

Главните интереси на Стивън Хокинг8 януари 1942 – 14.03.2018г.)

са свързани с  космологиятаквантовата механика и теорията на струните. През 1971 заедно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив: те показват, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време.[4] . През 1974, той доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг, и е първото явление, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката. През 1981 той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983. С други думи, според него Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.

Велики умове, с които човечеството може да се гордее… Вдишвам, издишвам… на мен ми трябва още малко да осмисля всичко това накуп… не бързайте, вземете и вашето време.

Поклон пред тази светлина…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани