Наводнението на Средния Запад

Наводнението на Средния Запад

17/06/2019 Off By martha

Средният Запад в САЩ прилича повече на блато, отколкото на плодородните полета, където се отглеждат някои от най-доходните култури в страната. Това е така, защото тази пролет е била една от най-дъждовете за региона. В резултат на това много фермери са били принудени да оставят полетата си празни. И въпреки, че е трудно да се свърже едно метеорологично събитие с изменението на климата, учени казват, че опустошителните дъждове, падащи над Средния Запад, са точно в съответствие с това, което предсказват.

„Като цяло, това е изменението на климата“, казва Доналд Уебълс, учен от атмосферата в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. “Очакваме увеличаване на общото количество валежи в Средния Запад, особено през зимата и пролетта, като по-големи събития идват.”

Американското министерство на земеделието наблюдава развитието на културите по време на сезона на засаждане и съобщиха, че само 58% от царевицата, която може да бъде засадена, е в земята. За соята това е само 29%. Това е голям проблем за американските фермери, които доставят една четвърт от зърното в света, категория, която включва царевица, пшеница и ориз.

“Когато се затопли атмосферата, тя може да побере повече влага”, казва Дейвид Истърлинг, ръководител на отдел “Научни услуги” в Националната администрация по океана и атмосфера.

Той обяснява, че голяма част от дъжда, падащ над среднозападните щати, възниква в небето над Мексиканския залив, където водата се затопля. Тъй като тази атмосфера над залива се затопля, тя е в състояние да държи повече влага, която в крайна сметка ще се изсипе някъде. През 2018 година големи наводнения в следствие от ураганите също са били длъжни на затоплянето, предизвикано от изменението на климата. В публикуваната Национална оценка на климата, през 2018 г., за която Истърлинг е бил директор на отдела за техническа поддръжка, изследователите заключават, че САЩ ще се сблъска с по-катастрофални наводнения, които биха засегнали инфраструктурата и културите.

“Докато продължаваме да затопляме атмосферата, можем да очакваме да видим повече от тези екстремни събития в бъдеще”, казва той.