Най-големият кратер на Луната крие нещо, но астрономите не знаят какво

Най-големият кратер на Луната крие нещо, но астрономите не знаят какво

12/06/2019 Off By nina

В сравнение с други тела в нашата Слънчева система, луната на Земята не е особено огромна. Въпреки това, относително малкият й размер не опровергава една от най-интересните й характеристики – колосален кратер с размери над 1500 мили. Сега изследователите смятат, че кратерът, който образува огромен басейн в далечната страна на Луната близо до южния му полюс, крие нещо.

В ново проучване, публикувано в Geophysical Research Letters, изследователите представят откриването на огромна маса, криеща се под кратера. С гравитационни сензори бе открита невероятно плътна зона под лунната повърхност, която сочеше наличието на нещо масивно, скрито под него.

Преди да си представите загадъчна подземна цивилизация на Луната, която се крие под повърхността й, почакайте – учените нямат предвид точно това. Изследователите смятат, че плътната маса всъщност е материал, останал от обекта, който е ударил Луната и е създал колосалния кратер.

“Едно от обясненията на тази допълнителна маса е, че металът от астероида, който е формирал този кратер, все още е вграден в мантия на Луната”, казва водещият автор на доклада, д-р Питър Б. Джеймс. – Представете си да вземете купчина метал пет пъти по-голяма от Големия остров Хавай и да го погребете под земята. Това е почти толкова неочаквано, колкото масата,  която открихме.”

Това е невероятно голяма маса, но теорията за астероидния метал не е единствената идея, която се носи. Друга възможност е, че плътната маса е натрупване на материал, който е останал от времето, когато горещата течна скала на Луната се охлажда след образуването.

За хората, които изучават Луната, кратерът може да бъде благодатно място за по-нататъшно проучване, въпреки че НАСА и другите организации, занимаващи се с космически дейности, вече имат много научни цели. Все пак със сигурност би било много интересно, да разберем какво има скрито там долу.

Превод – Нина Жишева