Най-големият тиранозавър

Най-големият тиранозавър

28/03/2019 Off By martha

Изкопаемо място в Канада е довело до откритието на най-тежкия образец на тиранозавър рекс, който някога е бил открит – животно, което тежело около 8845 килограма, е много по-голямо от повечето живи слонове днес.

Динозавърът, разкрит в The Anatomical Record, се състои от скелет, който е около 65% пълен, включително черепа и бедрата, заедно с някои от ребрата, костите на краката и костите на опашката. Наричан „Скоти“, тиранозавърът е бил старши по стандартите на този вид, което го прави най-малко на 28-годишна възраст преди смърта му.

Преди около 68 милиона години канадският пейзаж, познат на Скоти, бил субтропичен крайбрежен рай, но животът не бил приятна почивка. Останките на динозавъра включват счупено и зараснало ребро, масивен растеж на кост между два зъба – признак на инфекция – и счупени опашки, вероятно увредни от ухапване на друг тиранозавър. Не е бил лесен живот, дори и за царя на хищническите динозаври, съдейки по всички тези наранявания.

Находката предполага, че големите хищни динозаври вероятно са ставали по-големи и по-големи, отколкото биха предположили палеонтолозите въз основа на наличните в момента вкаменелости. Сред известните видове, тиранозавъра е един от най-добре представените изчезнали динозаври, като са идентифицирани повече от 20 изкопаеми индивида. “С откриването на повече екземпляри от тези други тероподи, ще намерим техните Скоти: техните особено големи, особено стари индивиди”, казва ръководителят на изследването Скот Литс, постдокторант в Университета на Алберта. – “Не бих се изненадал, ако тези животни се окажат, че увеличават обхвата на размера на тялото – потенциално да се припокриват или дори да надминават онова, което знаем за тиранозаврите днес.”

Автор: Мартина С. Попова