Най-голямото дете е най-умното

Най-голямото дете е най-умното

12/09/2019 Off By nina

Вярно ли е, че най-голямото дете в семейството е най-умното? Някои учени казват „да“, други се съмняват. Нека да разберем!

Учените отдавна спорят дали редът на раждане в семейството влияе на бъдещия живот на детето. В един момент те просто се отказаха и казаха: „Не, всичко е глупости, няма връзка“.

Но през 2007 г. двойка норвежки епидемиолози решиха да се поразровят отново. След анализиране на 250 000 души, те все пак откриха ясна връзка между интелигентността и реда за раждане.

Според това проучване, както и друго, проведено от Университета в Единбург, първородните деца „показват по-добри резултати при тестовете за интелигентност на възраст от една година“.

Защо най-възрастните са най-умните?

Учените от Единбург заключиха:

„Въпреки че всички изучавани деца получиха еднакво ниво на емоционална подкрепа, първородните деца получиха повече подкрепа при задачи, развиващи умствени умения.“

Според тях след първото дете поведението на родителите се променило.

„За по-малките деца те предлагат по-малко умствена стимулация и са по-малко ангажирани с дейности като четене заедно, правене на занаяти и свирене на музикални инструменти.“

Майките с повече от едно дете добре знаят за какво става въпрос. С първото дете родителите получават нов, прясно изпечен човек и те казват: вашата задача е да го научите на всичко необходимо и да отгледате един добър, интелигентен, щастлив възрастен.

Първородният получава много красиви костюми и те го държат толкова често в прегръдките си, че хората около него започват да се шегуват, че няма да се научи да ходи. И албумът, посветен на него, е пълен с подробности: когато бебето за пръв път избухна, как беше първият ден в училище и т.н.

Накратко, с първото дете следваме всички правила.

По времето, когато се появи второто, вече сме разбрали, че родителските книги често грешат и, дори ако не грешат, вече нямаме сили да правим всичко „според правилата“.

Обичаме по-малките не по-малко от по-големите. Ние сме също толкова добри родители. Искрено искаме да обърнем на всяко дете същото внимание като на първото. И в по-голямата си част вероятно можем да го направим.

Но колкото повече деца се появяват, толкова по-тревожен става животът и по-уморените родители. Така че не е изненадващо, че някъде правим нещо незавършено. Повече деца = по-малко време.

Още няколко факта за първородните:

Те обичат да командват. Те са склонни да бъдат домакини и важни, защото родителите често ги определят като основни.

Те вярват в авторитета. Те често информират родителите за всякакви дребни грехове, защото вярват в правилата (дори и самите те да не са много нетърпеливи да ги спазват).

Те са перфекционисти. Връзват обувките си, пишат името си или вземате изпита си по биология – независимо от задачата, те искат да я завършат перфектно.

Превод – Нина Жишева